| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Dle regionu : Maminky ve Francii

(?)
[<<Předchozích 220] Názory 221230 z 4795  [Dalších 4565 >>]
Summer_09 100588
29.9.2011 10:08:57
Už jsem mu napsala.. když se ozvu pošlu ti mail :-)

a na netu jsi hledala? Můžu se ti kdyžtak podívat.. mám tady nějak moc věcí a do ničeho se mi nechce.. :)
Summer_09 100588
29.9.2011 10:04:41
Hani, kdepak, NENI AUTOMATICKY OBOJI OBCANSTVI, musis si zadat o to ktere chces - nebo o oboje.

Narozdil od ceskych deti jsme museli mit od zacatku i "potvrzeni o statnim obcanstvi" - ze to ceske chceme a dokladat ze je cech.

Tobi byl paradoxne driv francouz, to jsme mu vyridili hned po porodu, muselo to byt do mesice, jinak je s tim vetsi vyrizovani nebo co..

Taky mohl byt jenom francouz nebo jenom cech, zalezi na rodicich. ~x~

A renda to vysvetlila presne s tou ceskou skolou, povinne to fakt neni. Navic tim ze nejsme (ani vy ne) ani v CR nijak pojisteni, neodvadime jim dane se o to nikdo zajimat nebude.
A kdyby ano, staci doklad ze chodi do skoly jinam.

zalezi na vas, jak se pak se skolou rozhodnete.. uvidis!

A jak se mate, co malinka? roste jako z vody, urcite.. budu se muset mrknout jestli jsi nepridala fotky :)

16.5Salám&Lajka14 5453
29.9.2011 10:03:37
Budeme mít hodně málo času, tak bych potřebovala poradit, protože jsem v Marseille nikdy nebyla... přiletíme v osm a to už je dost pozdě na to něco řešit na místě, když chceš být kolem desáté v hotelu. A na taxi se obávám mít nebudeme, leda by to bylo hodně blízko.
16.5Salám&Lajka14 5453
29.9.2011 10:01:47
No, já potřebuju vědět, jak se dostanu z letiště na jednu adresu a vůbec nemám páru, jak tam funguje městská...
Summer_09 100588
29.9.2011 10:00:18
Já su o pár set kiláků dál, ale z Marseille má manžel spolužáka, dobrého kamaráda, bereš i cizince? :)
16.5Salám&Lajka14 5453
29.9.2011 9:58:16
Jestli tu někde někdo takový je, mohl by se mi ozvat? Potřebuju s něčím poradit. Díky. ~;)
Renda
  • 
28.9.2011 19:50:26
http://www.emimino.cz/diskuse/povinna-ceska-skolni-dochazka-45128/

Tady jen v rychloti odkaz, kde se to hodně řeší, jsou tam i linky na příslušné zákony,směrnice atd.. I tady na Rodině už se to hodně probíralo, zkusím to ještě pohledat, až budu mít chvilku.
Jinak bydlíme v Picardii, asi 80 km na sever od Paříže.
Hani a deti
  • 
28.9.2011 17:14:36
Ahoj Rendo,

diky za info! Jsi taky ceska maminka ve Francii? Kde bydlis?

S tim obcanstvim je to slozite:

nas Tobi se narodil ve Francii (plati tu "droit du sol", cili obcanstvi se dava automaticky podle zeme, kde se narodil), tudiz tady je Francouz. Nevedela jsem, ze se tady da zazadat i o obcanstvi ceske, nejak jsme to po narozeni propasli...

V CR se dava obcanstvi podle rodicu, takze tam ma automaticky dvoji.

Reditelka byvale zakladky mi na to dala zakon, ze pokud ma ceske (nebo i dvoji vcetne ceskeho) obcanstvi, musi plnit od 6 let ceskou dochazku.

Musim ten papir vyhrabat, nevim uz, co jsem s nim udelala...

Pry to tak delaji ve meste, kde jsem v CR zila, i dalsi ceske maminky, ktere se vdaly za cizince a maji deti...

Tak nevim...
Renda
  • 
28.9.2011 17:08:13
Koukám, že se tu řeší česká škola. Jen doplním, že pro děti , které mají jednoho z rodičů cizince, tudíž mají i jiné občanství než české, není česká škola povinná, povinná je pouze pro děti, které mají jen české občanství.
Hani a deti
  • 
28.9.2011 16:13:51
Pavli,

u nas je to podobne, i kdyz se od pobytu babicky a dedy u nas v cervenci Tobik snazi vic mluvit cesky... ale jak si s necim nevi rady, rekne mi to jednoduse francouzsky (nekdy se me ale cesky pta jak se to rekne, co to znamena)...

Ti nasi kluci jsou pekne mazani - moc dobre vi, ze fr. rozumime... a je to pro ne snazsi, kdyz vyrustaji ve fr. prostredi... to se da pochopit.

Manzel se na me casto zlobi, proc na Tobiho nemluvim JENOM cesky! Ja se ale snazim! Kdyz jsme sami, neni problem, jenze jak je s nami tatinek nebo nekdo z fr. rodiny, uplne na to "zapominam" a automaticky preskocime do francouzstiny... Vadi mi taky, jak na nas vsichni ziraji a nerozumi nam...

Dnes na me Tobik vybalil basnicku "Byl jeden pes, do pece vlez..." Ani jsem ji neznala, on to odposlouchal z CDcka, ktere si dokola pousti pred spanim! Tak jsem mu to hned vytiskla z internetu, pridala obrazky a budeme se ji ucit spolu... ;-) Rada se takhle vracim do detskych let!

Musim bezet hlidat Tobika a maleho souseda... nejak se ti mrnousci ze sousedstvi stahuji k nam, Tobik je nadseny! Vcera jich byl plny dum: Tobik, kamaradka z byvale skolky a 3 sousedi + Valentinka! Hodne velka rodina!!! ;-)
[<<Předchozích 220] Názory 221230 z 4795  [Dalších 4565 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.