| Buřt | 147593 |
|
3.4.2024 17:50:03
Ech, mělo tam být hacky a ne háčky
. Do polívky vždycky dám třeba pohanku nebo kroupy, do bramborové kaše se leccos schová:) Pomazánky plný tvarohu a tak. |
| Buřt | 147593 |
|
3.4.2024 17:47:10
Nevím, babi, já mám ráda takové ty háčky, kdy jídlo ozdravím bez ztráty pochutnání. Je to taková hra
Děti by mi kefír nepily, ale bábovka je ho plná :) A tak podobně. |
| babi_ | 48341 |
|
|
3.4.2024 17:41:32
Jestli jsou všichni doma zdraví i s tou náloží bílé mouky, tak co by nahrazovala ![]() |
| Buřt | 147593 |
|
3.4.2024 17:38:03
TaJ, když už člověk doma peče, tak je fakt škoda nepoužít jinou mouku než jen bílou. Když dáš třeba půl celozrnné špaldové, tak to chuť nezhorší a dost to zlepší právě ty výživové hodnoty, vlákninu apod.
|
| Len | 108740 |
|
|
3.4.2024 17:23:17
TaJ, zalezi na organismu, nekdo opravdu po bilem pecivu znatelne pribira. Nebo se jinak usazuje tuk, casto na brise. Je to jak bilou moukou, obilim pouzitym k jejimu ziskani, jak psala Tatramelka, zpracovanim + temi pridavnymi latkami... Tech faktoru je vic.
|
| Len | 108740 |
|
|
3.4.2024 17:19:16
Ano, neni psenice, jako psenice. Normalni psenice mame dost v te bile mouce, na mleti si kupuju puvodni druhy, Skotsko ma par skvelych vlastnich druhu psenice, ktera roste vysoko a na severu, s psenici se melou i semena bodlaku a jinych bylin, skvele. To same je i u zita.
|
| TaJ | 81121 |
|
|
3.4.2024 17:14:13
Inko, co myslíš tím velkým množstvím? My celé roky kupujeme rohlíky i chleba jen z bílé mouky, i toustový, doma peču hodně různé koláče, buchty, bábovky...taky z bílé mouky, těstovin jíme hodně, kupujeme tedy jen ty z semolinové - z tvrdé pšenice. Vlastně jinou, než bílou mouku jsme nikdy nepoužívali a přesto nikdo tlustý nejsme. Já si už celé roky držím bez jakýchkoli omezení váhu 62-64 kg, syn má na cca 170 cm teď asi 50 kg. Manžel nepatrnou nadváhu má, ale u něj to dělají hlavně léky a taky to, že moc nemůže provozovat nějaký aktivnější pohyb. Jinak nikdo z nás nesportuje, když nepočítám běžné procházky a výlety.
|
| Tatramelka+3 | 66284 |
|
|
3.4.2024 17:12:57
A ještě k čajům - voňavých bylin, květů, listí a kořínků je plná příroda. A když nemám nebo jsem líná, kupují v lékárnách vážené byliny.
Ve skleněné konvici čaj krásně vypadá a když se po snídani hodí džbán do lednice, je to odpoledne osvěžující drink. |
| Tatramelka+3 | 66284 |
|
|
3.4.2024 17:07:51
K tématu asi nemám nic. Už jsem to tu párkrát psala jak nakupuji a vařím.
Snažím se podporovat místní farmáře a obchody, výrobce. Spíš mě zaujalo téma té pšenice. Ona není pšenice jako pšenice. Také se o tom dá dost informací dohledat, když to někoho zajímá. Pamatujete si za našeho dětství, jak bývalo obilí vysoké? ...všechno se dnes geneticky upravuje, rychlí a půda se využívá na mrť. Je to hodně obsáhlé téma. Smrt není ta bílá mouka, ale to kolik jí konzumujeme a v jaké podobě. ...a jestli nám v té formě vlastně dává to co bychom od ní očekávali? ...a ještě z toho uděláme v Lidlu, Billem, Kauflandu a v jiných mražených polotovar, nedokynutý, přemražený... |
| TaJ | 81121 |
|
|
3.4.2024 17:07:43
Buřte, my jíme tak nějak od všeho něco. Když vezmu, co má rád syn, tak to jsou těstoviny jako příloha k různým omáčkám, rohlík s máslem, tvrdým sýrem a šunkou a k tomu jablko, tousty se šunkou a sýrem, různé doma pečené bábovky a koláče. Nekupujeme takové ty vyloženě polotovary, hotové omáčky, polévky z pytlíku, hotová balená chlazená jídla apod. Pečivo tedy kupujeme - nejčastěji klasické bílé rohlíky a podmáslový Cvrčovický chleba, balený tousťák. Sladké pečivo převážně peču doma, ale nějaká ta sušenka, nebo čokoláda se u nás vždycky najde. Z ovoce teda syn jí jen jablka a poslední dobou občas sem tam i mandarinku, ze syrové zeleniny jen okurku. Vařenou zeleninu v polévce, nebo jiných jídlech normálně jí. Pijeme černý čaj, syn ovocný čaj, sem tam jablečný mošt, občas vodu se šťávou (kupujeme jenom sirup Yo, jiné nám nechutnají). Jinak nějaké balené nápoje, limonády apod. téměř ne, jen v létě sem tam Kofolu, nebo Pepsi...ale po zbytek roku prakticky vůbec. Hodně vaříme doma, máme velikou spotřebu vajec, mouky, polévky teda zahušťujeme jen rozmixovanou zeleninou, tam žádnou mouku nedáváme. Koření většinou klasické jednodruhové, nekupujeme žádné Podravky, Maggi, bujóny apod. Používáme kečup, hořčici, tatarku a sojovou omáčku. Snažíme se vařit spíš jednodušší jídla z několika málo základních surovin, než nějaké polotovary a hotové výrobky. Ale někdy taky něco koupíme, nemáme čas, ani síly dělat doma všechno možné. Ani dost surovin, ze zahrádky sice něco málo máme, ale na nějaké zavařování a uskladňování to rozhodně není. Chleba jsem doma ještě nepekla, to bych musela dostat tip na nějaký, který má měkkou kůrku, nemáme rádi křupavou, proto jsme si oblíbili ten podmáslový chleba, ale kupujeme ho tedy barbarsky balený a krájený. Rohlíky jsem zkoušela péct doma, byly moc dobré, ale nejlepší byly ten den, kdy jsem je pekla, druhý den ještě jakž takž, třetí den už byly tvrdé, ale pravidelně bych to doma péct nechtěla, ráno na to fakt čas není, v noci už by se mi do toho po celém dni v práci taky nechtělo a to abych pekla každý den. Syn snídá chleba s lučinou, já chleba s máslem a medem, manžel jak kdy, na svačinu do školy chce syn už několikátý rok rohlík s máslem, tvrdým sýrem a k tomu většinou jablko, nebo kousek nějakého domácího koláče apod.
|
Povídání o bylinkáchChrudim
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.