| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Jíme zdravě

  (?)
[<<Předchozích 50] Názory 5160 z 26442  [Dalších 26382 >>]
Kaliope X 157897
4.4.2024 13:48:40
Tak záleží koho v tom středověku myslíš, chudák/žebrák byl rád za cokoli aspoň jednou denně, panstvo tu dnu ze střídmé a zdravé stravy nemělo.
Mám ráda Vlastu Pittnerovou, tam se to stravování předků dle "majetku a stavu" dá krásně vyčíst taky.
susu. 129001
4.4.2024 13:41:13
Ropucho, já někde četla, že ve středověku se jedlo 2x denně - ráno a večer. Mezitím asi taky něco sem tam do pusy přistrčili, ale nikoli vždy a jako celé jídlo. ~d~
Nevím, jestli je to pravda, ale neumím si to představit
Ropucha + 2 120300
4.4.2024 13:37:53
Inko, přesně tak.
A v tom je podle mě celé tajemství.
Buchta, knedlík, sádlo, klobása... od všeho si klidně dát, ale jednou za čas a přiměřené množství.
Jednoduchost, střídmost, přirozený pohyb, čerstvý vzduch, spánek.
Řekla bych, že dneska máme hodně posunuté normy ohledně množství i skladby jídla. Ládujeme se z chuti, ze stresu, jen proto, že všude kolem sebe máme hromady přístupného jídla, z velké části právě toho průmyslově zpracovaného nevhodného.
Objevujeme módní trendy jako "přerušovaný půst", čemuž by se naši prarodiče od srdce zasmáli, protože nejíst od večeře do snídaně bylo zcela normální.
Tatramelka+3 66284
4.4.2024 13:37:01
https://www.youtube.com/watch?v=8xikV0dJTU4

Úžasná je především poslední věta... :-)
susu. 129001
4.4.2024 13:30:14
U mě bohužel i v malém množství.~:(
Inka ..|-.|-.-|.- 141843
4.4.2024 13:28:24
Zaleží na množství a úpravě.
susu. 129001
4.4.2024 13:23:48
jen drobnost, hmm, možná je to zdravé, ale podle mých zkušeností se z luštěnin děsně přibírá.
neznámá 91073
4.4.2024 13:23:11
Asi spíš jak kdo.
U nás bylo spíš vždy to maso, to se nikdy nemuselo kupovat.

Právě i švagrové vzpomínaly (jsou ve věku mojich rodičů), že jejich prarodiče by se bez masa nenajedli a i když byli třeba lívance, tak byly smažený na sádle, brutálně mastný a když už nebyla mísa šlehačky, tak alespoň vyšlehaný bílek.


Inka ..|-.|-.-|.- 141843
4.4.2024 13:13:46
Vždyť to bylo i v tý písničce "...hrách a kroupy, to je hloupý, to my máme každý den, ale vdolky z bílý mouky jenom jednou za týden" a maso nejspíš taky jednou za týden.
neznámá 91073
4.4.2024 13:13:03
Moji prarodiče jedli hodně tučného masa, hodně bílé mouky a cukru, v létě hodně syrové zeleniny a ovoce. Ale v zimě pouze kompoty a zeleninu jen hodně málo kořenovou do omáček a polívek a kysané zelí.
Vše měli zalité sádlem.

Manželovi prarodiče (tzn je ročník asi těch 1910), nedávno na to švagrové vzpomínaly, vše brutálně přeslazené, do čaje mnoho kostek cukru. Vše plavalo v sádle, ovoce většinou kompotovali.....

Ale ani jedni prarodiče nebyli tlustí, jen moje babička byla při těle, to jsme všichni z její strany, ale byla neskutečně akční osoba, zemřela v 85 letech a ale těsně před smrtí ryla zahradu.

Žádné zdravé jídlo, moji příbuzní se dožívají celkem vysokého věku, manželovi bohužel ne. Asi je to spíš genetický, ale i tak se snažím o trošku zdravější varianty jídel.
[<<Předchozích 50] Názory 5160 z 26442  [Dalších 26382 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.