| Kaliope X | 157897 |
|
4.4.2024 13:48:40
Tak záleží koho v tom středověku myslíš, chudák/žebrák byl rád za cokoli aspoň jednou denně, panstvo tu dnu ze střídmé a zdravé stravy nemělo.
Mám ráda Vlastu Pittnerovou, tam se to stravování předků dle "majetku a stavu" dá krásně vyčíst taky. |
| susu. | 129001 |
|
4.4.2024 13:41:13
Ropucho, já někde četla, že ve středověku se jedlo 2x denně - ráno a večer. Mezitím asi taky něco sem tam do pusy přistrčili, ale nikoli vždy a jako celé jídlo.
![]() Nevím, jestli je to pravda, ale neumím si to představit |
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
4.4.2024 13:37:53
Inko, přesně tak.
A v tom je podle mě celé tajemství. Buchta, knedlík, sádlo, klobása... od všeho si klidně dát, ale jednou za čas a přiměřené množství. Jednoduchost, střídmost, přirozený pohyb, čerstvý vzduch, spánek. Řekla bych, že dneska máme hodně posunuté normy ohledně množství i skladby jídla. Ládujeme se z chuti, ze stresu, jen proto, že všude kolem sebe máme hromady přístupného jídla, z velké části právě toho průmyslově zpracovaného nevhodného. Objevujeme módní trendy jako "přerušovaný půst", čemuž by se naši prarodiče od srdce zasmáli, protože nejíst od večeře do snídaně bylo zcela normální. |
| Tatramelka+3 | 66284 |
|
|
4.4.2024 13:37:01
https://www.youtube.com/watch?v=8xikV0dJTU4
Úžasná je především poslední věta... ![]() |
| susu. | 129001 |
|
4.4.2024 13:30:14
U mě bohužel i v malém množství.
![]() |
| Inka ..|-.|-.-|.- | 141843 |
|
|
4.4.2024 13:28:24
Zaleží na množství a úpravě.
|
| susu. | 129001 |
|
4.4.2024 13:23:48
jen drobnost, hmm, možná je to zdravé, ale podle mých zkušeností se z luštěnin děsně přibírá.
|
| neznámá | 91073 |
|
4.4.2024 13:23:11
Asi spíš jak kdo.
U nás bylo spíš vždy to maso, to se nikdy nemuselo kupovat. Právě i švagrové vzpomínaly (jsou ve věku mojich rodičů), že jejich prarodiče by se bez masa nenajedli a i když byli třeba lívance, tak byly smažený na sádle, brutálně mastný a když už nebyla mísa šlehačky, tak alespoň vyšlehaný bílek. |
| Inka ..|-.|-.-|.- | 141843 |
|
|
4.4.2024 13:13:46
Vždyť to bylo i v tý písničce "...hrách a kroupy, to je hloupý, to my máme každý den, ale vdolky z bílý mouky jenom jednou za týden" a maso nejspíš taky jednou za týden.
|
| neznámá | 91073 |
|
4.4.2024 13:13:03
Moji prarodiče jedli hodně tučného masa, hodně bílé mouky a cukru, v létě hodně syrové zeleniny a ovoce. Ale v zimě pouze kompoty a zeleninu jen hodně málo kořenovou do omáček a polívek a kysané zelí.
Vše měli zalité sádlem. Manželovi prarodiče (tzn je ročník asi těch 1910), nedávno na to švagrové vzpomínaly, vše brutálně přeslazené, do čaje mnoho kostek cukru. Vše plavalo v sádle, ovoce většinou kompotovali..... Ale ani jedni prarodiče nebyli tlustí, jen moje babička byla při těle, to jsme všichni z její strany, ale byla neskutečně akční osoba, zemřela v 85 letech a ale těsně před smrtí ryla zahradu. Žádné zdravé jídlo, moji příbuzní se dožívají celkem vysokého věku, manželovi bohužel ne. Asi je to spíš genetický, ale i tak se snažím o trošku zdravější varianty jídel. |
Rybářský denČeské Budějovice
Povídání o bylinkáchChrudim
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.