| Janča 2002 | 41210 | 
| 11.9.2019 12:43:45 dortíky měla minulý týden asi 3x v ollies….taky si dává ale ne každý den no | 
| Inka ..|-.|-.-|.- | 141843 | 
|   | 11.9.2019 12:42:31 Místo hořký čokolády kus mléčný pořádně sladký. | 
| Janča 2002 | 41210 | 
| 11.9.2019 12:42:23 já vím, nechám to ted u té nutriční v nemocnici nebo mi hrábne. Ted jsem něco spočítala a našla  a u dcery mi vychází bazální 5500 KJ..což je něco kolem 1000 kcal. A sní 1800 - 2000 kcal. Tak čert se v tom vyznej jestli je to málo nebo dost. Ale děkuji Vám za poznatky a rady......pomáhá mi to | 
| Pam-pela | 97353 | 
|   | 11.9.2019 12:42:11 Funkce střevního mikrobiomu Střevní bakterie produkují hormony a neurotransmitery (serotonin), které náš organismus potřebuje k emocionální stabilitě a rozeznávacím schopnostem. Zároveň upravují imunitní systém, zapínají a vypínají geny a přes bloudivý nerv vysílají zprávy do mozku. Mikrobiom chrání střevní stěnu, vytváří některé vitaminy, rozkládá potravu, získává z ní živiny, učí imunitní systém rozpoznávat nepřátele, tvoří protizánětlivé látky, brání „škodlivým“ mikrobům, aby se v nás usadili, moduluje jedovatost požitých chemikálií pro naše játra atd. Když tyto bakterie něco udělají, neprovedou jen jednu věc. Dělají obrovské množství změn. Vidíme tedy, že střevní mikrobiom reguluje řadu různých procesů. Funguje jako superpočítač. A proto jej můžeme nazvat kontrolním centrem těla. Problémy ale nastanou, když v něm zavládne nepořádek. Ovlivňující faktory 1) Antibiotika Jako jeden z faktorů působících na kvalitu střevního mikrobiomu zmiňme antibiotika. Například studie z roku 2015 publikovaná Americkou společností pro mikrobiologii zjistila, že 1 kolo léčby antibiotiky dokáže narušit rovnováhu bakterií ve střevech až na jeden rok. Na antibiotika, jak v medicíně, tak v živočišných potravinách, se hází většina viny za narušování našeho mikrobiomu, ale svůj podíl má mimo jiné i špatná strava (viz bod č. 3). 2) Složení mikrobiomu Bakterie ve střevě dělíme na „hodné“ a „zlé“. Ty „hodné“ – bifidobakterie, laktobacily, Faecalibacterium prausnitzii, některé bakteroidy aj. – zejména jejich rozmanitost, podobně jako nízkokalorická strava, pohyb či probiotika snižují propustnost střevní stěny, a tím průnik jedovatých zplodin, částic nestráveného jídla a pro-zánětlivých látek do krve. Zvyšují naopak tvorbu „dobrých molekul“ (cytokiny, serotonin apod.) a žádoucí citlivost k inzulinu. „Zlé“ mikroby, jako např. Clostridium difficile (kmen Firmicutes), spolu s kalorickou a tučnou stravou, stresem a antibiotiky, která zničí mikroby „hodné“, působí obráceně. Nerovnováha ve prospěch „zlých“ mikrobů zvyšuje riziko poruch metabolických (diabetes mellitus druhého typu), kardiovaskulárních a zánětlivých. 3) Strava Hodné mikroby podpoříme stravou anebo doplňky stravy. Probiotické potraviny, které obsahují doplňující bakterie, přínosné pro náš mikrobiom, jsou např. jogurt, brynza nebo kysané zelí. Důležité jsou ale i prebiotické potraviny, pomáhající krmit bakterie, které se již v těle nacházejí a dělají pro ně užitečnou práci – ideální jsou ředkev, pórek, chřest, česnek. Tyto rostliny jsou plné prospěšné prebiotické vlákniny. K faktorům negativně ovlivňujícím zmíněnou propustnost střev patří také pesticidy a další jedovaté látky z okolního prostředí, které se dostávají do naší stravy, ale například i lepek, protože ten rozhodně dokáže ovlivnit střevní stěnu u citlivých jedinců tak, že vznikne až neinfekční zánět. 4) Stres Jedním z hlavních faktorů ovlivňujících zdraví mikrobiomu je stres. Obzvlášť nebezpečné pro mikrobiom, který se vyvíjí v raném věku, je trauma zažité v dětství. Proto jsou tito lidé daleko náchylnější k autoimunitním chorobám. Mezi nejčastější patří revmatoidní artritida, hypo- i hyperfunkce štítné žlázy, dětský diabetes 1. typu, roztroušená skleróza, Bechtěrev, Crohnova choroba, ulcerózní kolitida a lupenka. Potřebujeme se naučit uvědomovat si vztah mezi střevy a mozkem. Střevní mikrobiom ovlivňuje mozek a naše chování působením na tvorbu serotoninu, „hodných“ cytokinů (buněčných bílkovin) a metabolitů, jež mění propustnost bariéry mezi krví a mozkovou tkání. Rozvoji zdravého mikrobiomu napomáhají určitě přirozené porody, mazlení a soužití s domácími zvířaty. Například je zajímavé, že děti, jež měly doma psa, mají o 13% nižší riziko výskytu astmatu než jejich vrstevníci, kteří jej neměli, atd. Náhrada mikrobiomu Jednou z nových cest klasické medicíny, jak ovlivnit střevní mikrobiom, je takzvaná transplantace fekální mikrobioty (TFM) nebo bakterioterapie či transplantace stolice. Jde skutečně o přenos fekálních bakterií jedné osoby do zažívacího traktu jiného člověka. Využívá se především u těžkých zánětlivých stavů, kdy již nefunguje jiná cesta. Shrnu-li toto téma, máme na výběr, zda převezmeme zodpovědnost za to, čím naše tělo krmíme, nebo zda necháme své chuťové buňky a myšlenky, aby nás ovládaly a zaplňovaly nekvalitní potravou prázdná místa v našem životě. A to fyzicky i psychicky… | 
| Pam-pela | 97353 | 
|   | 11.9.2019 12:39:55 len, nemáš návod? :) | 
| Pam-pela | 97353 | 
|   | 11.9.2019 12:39:24 Petro, ale přece nikde nenajdeš 100% potvrzení určitého postupu. Co odborník, to názor   , to je tak ve všem, kde se pracuje s individualitou. Vyberte si někoho, komu budete věřit a u toho aspoň nějaký čas zůstaň, neskákej od jednoho k druhému, dej tomu ČAS! | 
| Inka ..|-.|-.-|.- | 141843 | 
|   | 11.9.2019 12:39:18 Nějaký dobrůtky bych přidala. Dortík, pribináček, puding se šleačkou, koblihu, tučné sýry. Nevím co má ráda, ale tohle mi taky připadá spíš jako redukční dieta. Ne málo, ale takový dietní.  | 
| Len | 108740 | 
|   | 11.9.2019 12:34:45 Pampelo, fermentovana zelenina je na tohle uzasna. Pred par dny jsem si zase nalozila zeli s feferonkama a kapii, nejen, ze to funguje na streva bezvadne, ale taky je to chutovy zazitek. | 
| Len | 108740 | 
|   | 11.9.2019 12:31:32 Petro, nemyslim na mnozstvi, ale ty potraviny samy o sobe jsou dietni. Podle meho nazoru teda, treba ten ryzovy chleb, toasty (toastovy chleb je vyslovene takove nic), tvarohy atd., ja jim vse mnohem tucnejsi. Mne s mym zazivanim to pripada jako odtucnovaci dieta, ja bych takhle zhubla jedna radost. Kdyby to bylo pro mne, abych nehubla, tak si do ranni kase pridam smetanu a dost medu, k svacine misto tvarohu nejaky smetanovy jogurt s tim rohlikem (dvema), k odpoledni svacine nejaky sladky moucnik alespon dva kousky, veceri zvetsit asi o dost, ale je mozne, ze nema takovy hlad po tom obede. Mne vyhovuje jako hlavni jidlo vecere. Ale tezko radit, kazdy je jiny. | 
| Janča 2002 | 41210 | 
| 11.9.2019 12:31:22 aha rozumím...to je hrozné každý vám říká něco jiného, nutriční to schválí hlavně je to od ní jídelníček a ted zase čtu že je to málo..já už nevím co dělat více a kam se obrátit atd. ach jo jsem z Ostravy...nevíte o někom opravdu kdo tomu rozumí i z okolí a poradí nám..nutriční v anabel kde jsme byli byla uplně mimo, te chodím do nemocnice a tam toto doporučili...fakt si teda nevím rady jak zjistit bazální metabolismus a co je tedy pravda. Kam by jste se ještě obrátili? | 
 Rybářský denČeské Budějovice
Rybářský denČeské Budějovice   Povídání o bylinkáchChrudim
Povídání o bylinkáchChrudim   Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou   Vítání sv. MartinaBlansko
Vítání sv. MartinaBlansko   Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město  Další akce nalezte zde
 Bramborová roláda s masem/Simča, dcery *1988 a 1997
Bramborová roláda s masem/Simča, dcery *1988 a 1997 Košíčky Mon Cheri/Simča, dcery *1988 a 1997
Košíčky Mon Cheri/Simča, dcery *1988 a 1997 Čokoládový krém/Simča, dcery *1988 a 1997
Čokoládový krém/Simča, dcery *1988 a 1997 Churros/Simča, dcery *1988 a 1997
Churros/Simča, dcery *1988 a 1997 Banánové omeletky/Simča, dcery *1988 a 1997
Banánové omeletky/Simča, dcery *1988 a 1997 Brusinkový punč/Simča, dcery *1988 a 1997
Brusinkový punč/Simča, dcery *1988 a 1997 Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/ Citronový gel a krém (Lemon curd)/Simča, dcery *1988 a 1997
Citronový gel a krém (Lemon curd)/Simča, dcery *1988 a 1997 Tvarohový chesecake/Simča, dcery *1988 a 1997
Tvarohový chesecake/Simča, dcery *1988 a 1997 Dýňoví šneci/Simča, dcery *1988 a 1997
Dýňoví šneci/Simča, dcery *1988 a 1997Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.