Suroviny:  1 kg hl. mouky 1/2 kg polohr.mouky droždí 1/4 l mléka 3 hrsti písk.cukru Postup:  do mouky uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí,špetku soli, trochu ocukrujeme, zalijeme vlažným mlékem a počkáme, až droždí udělá čepičku mezitím si rozpustíme 1 1/4 Hery nebo v kombinaci s máslem a  2 lžíce sádla nebo ztuženého tuku přidáme 3 celá vejce, sůl, 7 žloutků, 1/2 kelímku šlehačky vše našleháme - stačí vidličkou a přidáme do těsta těsto propracujeme, vytvoříme bochánky (1=1 koláč) a necháme ještě kynout vypracujeme koláče, potřeme obruby rozšlehaným vajíčkem a zdobíme (tvaroh, mák, povidla, jablka, ořechy...),ozdobíme mandlemi, hrozinkami a pečeme do zlatova na upečený koláč připravíme polevu z 1 rozpuštěného másla,  1 vanilkového cukru, trochy moučkového cukru, rumu dle chuti a pokapeme koláče, aby brzy neokoraly (možno posypat i kokosem) tvaroh- 6 tvarohů, 6 vajec, vanilk. cukr a ost.cukr dle chuti,1/2 šlehačky mák-svařit mléko, přidat mletý mák, máslo vanilkový cukr, med(možno mák pražit )
 
 
 
  |