500g žitné mouky smíchané s pšeničnou 1:1 80g uvařených brambor 40g kvasnic asi 3/8 l mléka nebo vody hrubá sůl a kmín na posypání sádlo, nebo jiný tuk na vymaštění plechu
Příprava: Z kvasnic, vlahého mléka a trochy mouky připravíme kvásek. Po jeho vzejití k němu přidáme zbytek mouky, prolisované brambory, trochu soli a vypracujeme tužší těsto. Necháme přikryté nakynout do dvojnásobného objemu. Vyklopíme na trochu pomoučený vál a rozdělíme ho na 20 stejných kousků, ze kterých tvoříme podlouhlé dalamánky. Poskládáme je na vymaštěný plech a ještě necháme nakynout. Potom na jejich povrchu podélně nařízneme mělký zářez. Slabě je vodou potřeme a posypeme solí a kmínem. Ve středně horké, předem vyhrážé troubě je pečeme asi 15minut tak, aby měly křupavou kůrčičku.
|