Placičky
2 hrnky ovesných vloček, 3/4 hrnku moučkového cukru, 1/2 kostky másla, 2 vejce, balíček prášku do pečiva, 2 PL polohrubé mouky, tuk na vymazání plechu, pikantní zavařenina.
Máslo utřeme s cukrem a vejci do pěny. Vmícháme ovesné vločky a mouku promíchanou s práškem do pečiva. těsto necháme asi 15 minut odpočinout. Poté lžičkou vykrajujeme kousky těsta a klademe je dál od sebe na tukem vymazaný plech. Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 20 minut dozlatova. Placičky necháme na plechu a spojíme vždy po dvou pikantní zavařeninou.
Tlapky
3/4 hrnku hladké mouky, 1/2 hrnku ovesných vloček, 6 PL rozpuštěného medu, 4 PL nastrouhané čokolády, 2 PL silné černé kávy, 1 ČL moučkového cukru, 1/3 kostky másla, 1/2 balíčku prášku do pečiva, na špičku nože mletého hřebíčku, na špičku nože skořice, tuk na vymazání formiček, moučkový a vanilkový cukr na obalení cukroví.
Ovesné vločky nasucho upražíme, necháme vychladnout a umeleme. Poté je smícháme s moukou promíchanou s práškem do pečiva, cukrem, čokoládou a kořením. Přidáme změklé máslo, zpracujeme černou kávu a rozpuštěný med. Z vypracovaného těsta vyválíme váleček a pokrájíme jej na stejně velké díly. Vtlačíme je do tukem vymazaných formiček a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Teplé tlapky vyklopíme a obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Vanilkové hrudky
2 hrnky ovesných vloček, 1 hrnek moučkového cukru, 1/2 kostky másla, 1 vejce, 1 balíček vanilkového cukru, tuk na vymazání plechu.
Změklé máslo, cukr, vanilkový cukr a vejce utřeme. Vmícháme ovesné vločky a vypracujeme tuhé těsto. Tvoříme z něj malé kuličky, klademe je na tukem vytřený plech a upečeme v mírně vyhřáté troubě dorůžova.
Kakaové hrudky
2 hrnky ovesných vloček, 1/2 hrnku pískového cukru, 2 PL kakaa, 1/2 kostky másla, 2 vejce, tuk na vymazání plechu.
Změklé máslo, cukr a žloutky utřeme do pěny. Vmícháme kakao, umleté ovesné vločky a tuhý sníh z bílků. na tukem vymazaný plech klademe lžičkou dostatečně daleko od sebe malé hromádky těsta. Zvolna upečeme ve středně vyhřáté troubě.
Kopečky
1 1/2 hrnku ovesných vloček, 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1/4 hrnku moučkového cukru, 3 PL másla, 2-3 PL ovocného sirupu, 1 vejce, 1/2 balíčku dobře omytých a osušených rozinek, 1 1/2 ČL prášku do pečiva, na špičku nože mleté skořice, na špičku nože mletého zázvoru, tuk na potření alobalu, oloupané mandle na ozdobení.
Mouku smíchanou s práškem do pečiva promícháme s cukrem, skořicí, zázvorem, ovesnými vločkami a nadrobno pokrájenými rozinkami. Přidáme máslo a zpracujeme drobenku. Vmícháme vlažný sirup, vejce a vypracujeme vláčné těsto. Pomocí dvou lžiček zvoříme z těsta kopečky. Klademe je na plech vyložený alobalem, který jsme potřeli tukem a každý kopeček ozdobíme polovinou mandle. Upečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.
Oválky
1 1/2 hrnku ovesných vloček, 1 hrnek hladké mouky, 1/2 hrnku nastrouhaných ořechových jader, 3/4 hrnku moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1/2 kostky másla, 2 vejce, špetka soli, hladká mouka na posypání válu, tuk na potření alobalu, ořechová jádra na ozdobení.
Mouku promícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, ovesnými vločkami a s ořechy. Přidáme změklé máslo, vejce, špetku soli a vypracujeme těsto. Necháme je nejméně 2 hodiny odpočinout v chladničce. Poté těsto rozdělíme na dva stejné díly. Z každého dílu vyválíme váleček o průměru 3-4 cm a nakrájíme jej na kolečka silná asi 1 cm. Plech vyložíme alobalem, potřeme jej rozehřátým tukem a klademe na něj kolečka. Vidličkou z nich vytvarujeme oválky a každý oválek ozdobíme polovinou ořechu. Upečeme v mírně vyhřáté troubě dorůžova. Oválky nenecháme dlouho rozležet
|