Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Cukroví - vánoční klasika

Autor: Peťa & Ivka , 19.10.2004

Vánoční perníčky
***************
400 g  hladké mouky
1  prášek do perníku
100 g  moučkového cukru
1  celé vejce
1  žloutek
150 g  tekutého medu
3-4 lžíce mléka
kůra z jednoho citronu, vejce na potření, pečící papír na plech


cukr, vejce, žloutek utřeme, přidáme tekutý med, citronovou kůru, postupně mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Dobře vypracovat (začátek dělám v míse, potom na vál a mňágat, mňágat a mňágat), nechat přes noc uležet v ledničce, druhý den vykrajovat tvary. Na plechu ještě neupečené zdobíme sušeným ovocem a oříšky. Já používám mandle, lískáče, vlašské ořechy a hrozinky. Před upečením potřít rozšlehaným vajíčkem. Potom ještě jednou potřít asi v půlce pečení, pěkně zezlátnou.
Jinak se může péc klasicky a zdobit bílou cukrovou polevou (sníh z bílků + cukr)
 
Ořechové rohlíčky vyfukované
***************************
200 g  polohrubé mouky
400 g  moučkového cukru
250 g  tuku
250 g  mletých ořechů
troška kypřícího prášku do pečiva


Uděláme těsto, nejlíp nechat přes noc v ledničce. Kousky těsta dáváme do formiček, ale ne do kepečka, spíš na plitko. Pečeme pomaloučku v troubě tak 120-150 st. Po upečení jsou křehké. Po vychladnutí ztuhnou to tím cukrem.
Při první várce, formičku vysypu moukou. Při dalších už ne. Po vytažení z trouby dám formičky pryč z plechu, těstem dolů a zakryji je vlhkou utěrkou. Potom jdou líp vyklepnout. Tohle je trošku mrcha těsto, tak si vždycky (rok od roku) zkouším pár formiček upéct a přidávám nebo ubírám teplotu. Záleží na tuku. Když se peče moc z prudka tak se rychle nafouknou a potom se propadnou. S tímto si fakt vyhrát. Ale jsou strašně moc dobré, nejoblíbenější našeho tatina.


Kokosky
********
4
  bílky
80 g  krupicového cukru
200 g  moučkového cukru
150 g  kokosu
20g  polohrubé mouky


Usleháme sníh, do něj všleháme krupicový cukr a potom moučkový cukr. Nádobu se sněhem postavíme do vodní lázně  (hrnec na hrnec) s vařící vodou a na malém plameni šleháme metličkou dokud sníh není prohřátý. Sundáme z lázně a po částech přidáváme kokos a mouku. Odstavíme a šleháme (mícháme vařechou ) do vychladnutí. Nejlíp na balkoně, aby to chládlo rychle a vy si neodrovnaly před svátkama ruky. Na plech vyložený pečícím papírem stříkáme malé kopečky a pečeme (sušíme) v mírně vyhřáté troubě 150 st. až kokosky zrůžový. V orginále mám napsané, že se marmeládou lepí na linedké kolečka. U nás nelepíme, jíme samotné.


 

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1144 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.