Vánoční perníčky *************** 400 g hladké mouky 1 prášek do perníku 100 g moučkového cukru 1 celé vejce 1 žloutek 150 g tekutého medu 3-4 lžíce mléka kůra z jednoho citronu, vejce na potření, pečící papír na plech
cukr, vejce, žloutek utřeme, přidáme tekutý med, citronovou kůru, postupně mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Dobře vypracovat (začátek dělám v míse, potom na vál a mňágat, mňágat a mňágat), nechat přes noc uležet v ledničce, druhý den vykrajovat tvary. Na plechu ještě neupečené zdobíme sušeným ovocem a oříšky. Já používám mandle, lískáče, vlašské ořechy a hrozinky. Před upečením potřít rozšlehaným vajíčkem. Potom ještě jednou potřít asi v půlce pečení, pěkně zezlátnou. Jinak se může péc klasicky a zdobit bílou cukrovou polevou (sníh z bílků + cukr) Ořechové rohlíčky vyfukované *************************** 200 g polohrubé mouky 400 g moučkového cukru 250 g tuku 250 g mletých ořechů troška kypřícího prášku do pečiva
Uděláme těsto, nejlíp nechat přes noc v ledničce. Kousky těsta dáváme do formiček, ale ne do kepečka, spíš na plitko. Pečeme pomaloučku v troubě tak 120-150 st. Po upečení jsou křehké. Po vychladnutí ztuhnou to tím cukrem. Při první várce, formičku vysypu moukou. Při dalších už ne. Po vytažení z trouby dám formičky pryč z plechu, těstem dolů a zakryji je vlhkou utěrkou. Potom jdou líp vyklepnout. Tohle je trošku mrcha těsto, tak si vždycky (rok od roku) zkouším pár formiček upéct a přidávám nebo ubírám teplotu. Záleží na tuku. Když se peče moc z prudka tak se rychle nafouknou a potom se propadnou. S tímto si fakt vyhrát. Ale jsou strašně moc dobré, nejoblíbenější našeho tatina.
Kokosky ******** 4 bílky 80 g krupicového cukru 200 g moučkového cukru 150 g kokosu 20g polohrubé mouky
Usleháme sníh, do něj všleháme krupicový cukr a potom moučkový cukr. Nádobu se sněhem postavíme do vodní lázně (hrnec na hrnec) s vařící vodou a na malém plameni šleháme metličkou dokud sníh není prohřátý. Sundáme z lázně a po částech přidáváme kokos a mouku. Odstavíme a šleháme (mícháme vařechou ) do vychladnutí. Nejlíp na balkoně, aby to chládlo rychle a vy si neodrovnaly před svátkama ruky. Na plech vyložený pečícím papírem stříkáme malé kopečky a pečeme (sušíme) v mírně vyhřáté troubě 150 st. až kokosky zrůžový. V orginále mám napsané, že se marmeládou lepí na linedké kolečka. U nás nelepíme, jíme samotné.
|