|
|
|
Recepty od Perdity. |
|
| Autor: Peťa & Ivka , 2.12.2004 | |
| Burizonové hrudky: balíček burizonů… (obyčejných bílých) čokoláda mléčná, hořká nebo na vaření, 10 dkg ztuženého tuku (omega nebo jiný). Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a tuk‚ přisypeme burizony tak, aby se daly tvořit kopečky. No a pak jen lžičkou ty kopečky tvoříme na tácek vyloženě alobalem a dáme ztuhnout do chladničky. Je to moc dobré‚ a rychlé.
Burizonové kuličky 3 balení karamel (já bych řekla, že doma urobené budou nejlepší, jinak Toffo) 1/8 másla 1 a 1/2 balení neslazených burizonů strouhané ořechy (není nutné) Ve vodní lázni necháme rozpustit karamely, přidáme máslo a ušleháme kaši. Do směsi vysypeme burizony, promícháme a tvoříme kuličky(, které obalujeme ve strouhaných ořechách). Kuličky necháme vychladnout. Skladujeme v chladu. (Pozn. Jde to prý i bez vodní lázně a dá se to prý taky dělat do formy na srnčí hřbet a nakrájet na plátky)
Burisonové košíčky 7 dkg barevných burisonů, 1/2 másla, 4 lžíce kakaa, 2 vanilkové cukry, 1 dl sladké smetany, 1 balíček lískových oříšků, sáček barevných kuliček na zdobení Burisony zalijeme smetanou. Máslo našleháme s kakaem a vanilkovými cukry. V mícháme polovinu nastrouhaných oříšků, burisony, promícháme. Kousky směsi dáváme do papírových košíčků, posypeme barevnými kuličkami, doprostřed dosadíme celý lískový oříšek.
Dětské mléčné bonbóny speciál 5 dl plnotučného mléka, 8-10 lžic cukru krupice, 1 plátek másla, 2 lžíce mletého kokosu, instantní káva či skořice nebo kakao, čtvrt plechovky kondenzovaného mléka Tatra. Na hlubokou teflonovou pánev nalijeme mléko, přidáme cukr, máslo, mléko Tatra a za stálého míchání vaříme. Až hmota začne houstnout, přidáme ještě půl lžičky instantní kávy (skořice, kakaa) a mícháme dál. Jakmile je hmota hustá, odstavíme nádobu a mírně zchladíme. Ve vodě namočenou lžičkou nabereme teplou směs, obalíme v kokose a vyválíme kuličku. Vložíme ji do papírového košíčku na bonbóny a pokračujeme až do vypotřebení suroviny. Ideální dezert na dětskou oslavu.
Ježci asi 15 dkg švestkových povidel či ještě lépe mletých datlí stejná váha mletých ořechů 5 dkg cukru 1-2 lžíce kakaa trochu rumu nebo citronové šťávy jeden bílek Vše se zpracuje ve vláčnou hmotu.Lžičkou vykrajujeme kousky, formujeme tělíčko ježka protažené do čenichu. Čenich můžeme smočit do čokoládové polevy nebo do moučkového cukru.Do tělíčka třemi řadami zapícháme nudličky ze spařených loupaných mandlí a necháme sušit na teplém místě.
Kakaová tlačenka 1 másla 20 dkg moučkového cukru 4 dkg kakaa nebo 2dkg karobu 30 dkg piškotů nebo sušenek mandle a kandované ovoce Máslo utřeme s cukrem. Přidáme ostatní přísady. Zpracujeme hmotu, utvoříme váleček a uhladíme. Zabalíme do alobalu a dáme do chladu. Před servírováním nakrájíme na plátky nebo kostičky
Kokosové kuličky 3 dkg másla 10dkg moučkového cukru lžíce kakaa 5 dkg kokosové moučky trochu kávy trochu rumu event. trochu mletých ořechů asi půl bílku Máslo se utře s cukrem, kakaem, kokosovou moučkou, kávou, rumem, trochou mletých ořechů a s bílkem a spojí se v hmotu. Lžičkou se ukrajují malé kousky, dovnitř se vloží kousky kandovaného ovoce nebo želé cukroví. V kokosové moučce nasypané na papír se uválí malé kuličky, které se nechají schnout do rána na plechu v teplém místě, např. na topení.
Kuličky 4 dkg másla 15 dkg moučkového cukru 1 puding (Dr. Oetker)(neuvařený) 1 lž. rumu – to bych nahradila koncentr. jablečnou šťávou:-) trochu cukru krupice na obalení Máslo, moučkový cukr a rum utřeme, pak přisypeme puding a vytvoříme těsto. Z těsta tvoříme kuličky a obalujeme je v cukru krupici. (Kuličky mají žlutou barvu, můžeme použít i puding s příchutí a tak vytvářet i jinak barevné kuličky.) (Kuličky jsou zvláště oblíbené u dětí).
|
|
Zobrazeno doposud 557 x.
|
|