Kokosové kuličky ************** 4 dkg másla, 12 dkg fruktózy, 3 dkg kakaa, 1 bílek, 5 dkg kokosu + kokos na obalení Tvoříme malé kuličky, které necháme na vzduchu zaschnout
Nugátové kuličky ************* 25 dkg 100% tuku, 1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka (v tomto receptu se normálně používá slazené kondenzované mléko, ale já používám normální a trochu ho osladím. Při dělence se změnily chutě a není potřeba tolik sladit. Kdyby jste přece měli jenom dojem, že je to málo, je lepší sladit rozpuštěným medem). 7 dkg fuktózy, 5 dkg kakaa
Ve vodní lázni rozpustíme tuk, vmícháme mléko, fruktózu a kakao. Promícháme a necháme odpočinout 8-12 hodin v ledničce. Tvoříme kuličky - dovnitř oříšky nebo mandle nebo rozinky. Obalujeme v kokosu nebo oříškách.
Oříškové rafaelo ************* V míse smícháme 200g nízkotučného tvarohu s 3 lžícemi sušeného mléka, přisladíme 3 lžícemi medu, pak přimícháme 3 lžíce kokosu a lžíci strouhané citrónové kůry. Ze směsi vytvarujeme kuličky do kterých vkládáme oříšek nebo mandli, obalíme v kokosu a ukládáme do papírových košíčků.
Skořicové pralinky *************** pralinková hmota: 1/8 l smetany, 200g tmavé polevy nebo hořké čokolády dia, 30 g másla o pokojové teplotě, 1/4 lžičky skořice na obalení: 2 lžíce fruktózy +1/2 lžičky skořice
Smetanu v hrnci krátce povaříme a pak odstavíme. Čoko polevu nakrájíme a za stáleho míchání rozpustíme ve smetaně. Hmotu necháme ochladit až se jí můžeme dotknout. Potom vmícháme máslo a skořici. Hmotu necháme v ledničce asi 1 hodinu ztuhnout. Pak lžičkou bereme kousky asi jako třešně, rukama formujeme kuličky (ruce oplachujeme studenou vodou - hmota se rychle rozpouští). Na plech nasypeme směs z fruktózy a skořice, kuličky v ní vyválíme a dáme do papírových košíčků. Uchováváme v chladu.
Rafaelo II ******** 200 g nízkotučného tvarohu, 3 lžíce sušeného mléka, 3 až 4 lžíce medu, 100 g lískových ořechů nebo mandlí nebo kuliček hroznů, 3 lžíce strouhaného kokosu, lžíce strouhané citrónové kůry, kokos na obalení, papírové cukrářské košíčky
V míse smíchejte tvaroh se sušeným mlékem, oslaďte ho medem a pak do něj vmíchejte kokos a citrónovou kůru. Směsí obalte oříšek (mandli, kuličku vína), vytvarujte kuličky (průměr jako desetikoruna), každou ještě obalte kokosem a usaďte do papírového košíčku. Pak je dejte ztuhnout do ledničky.
Sušené mandlové hříbky ******************* 120 g loupaných jemně strouhaných mandlí, 120 g fruktózy, 1 bílek, 50 g kakaa (nebo dia čokolády)
Z mandlí, cukru a bílku vypracujeme těsto, které rozdělíme na dva díly. Z bílého dílu uděláme válečky (nožičky) a druhý smícháme s kakaem a vytvarujeme kuličky (hlavičky) a spojíme. Stavíme na plech vyložený pečícím papírem a ve vlažné troubě sušíme (nesmí se péci!).
Čokoládové košíčky s tvarohovým krémem ********************************* Papírové košíčky vytřeme hořkou dia čokoládou, naplníme měkkým tvarohem smíchaným s vanilkovým cukrem a uzavřeme opět hořkou čokoládou. Po ztuhnutí v chladu vyloupneme z papírových košíčků a dáme do nových jen tak volně.
Čokoládové kuličky *************** 2 hrnky nastrouhaných ořechových jader, ¾ hrnku fruktózy, 4 lžíce rumu, 2 lžíce másla, 1 tabulka dia čokolády na vaření, 1 bílek, na obalení strouhaný kokos nebo strouhaná dia čokoláda
Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme ořechy, nastrouhanou čokoládu, vmícháme bílek a ochutíme rumem (nemusí být, nebo přidat jen rumové aroma). Tvarujeme kuličky, které necháme ztuhnout.
Mangové žele bonbonky ******************* 1 celé mango, 1 sáček želatiny, 300 ml vody, 2 lžíce lesního medu, 1 lžíce strouhané citrónové kůry, papírové košíčky
Mango oloupeme a ½ rozmixujeme. Želatinu namočíme ve vodě, až nabobtná, tak ji dáme do vodní lázně. Rozpustíme a vmícháme do ní ½ rozmixovaného manga, citrónovou kůru, osladíme medem a promícháme. Kastrol vyndáme z vodní lázně a necháme trochu vychladnout (pozor, želatina nesmí ztvrdnout) a po zchladnutí vmícháme druhou polovinu manga nakrájeného na drobné kousky. Naléváme směs do košíčků a necháme ztuhnout v lednici.
Mandlovo – čokoládová bonboniera **************************** 250 g 100% tuku, 15 g lesního medu, 90 g kakaa, 50 g mletých mandlí, 1 lžíce rumu (nemusí být, nebo použít jen aroma), mandle na ozdobu, prázdné plato od bonboniery
Ve vodní lázni rozpustíme 100% tuk, do něj přidáme med a pečlivě mícháme. Obě suroviny se musí dokonale spojit. Potom přidáme proseté kakao, mandle, promícháme a nakonec pomalu lžíci rumu (používám jen aroma). Vyndáme z vodní lázně a za občasného míchání (je nutné promíchávat, jinak tuk vyplave na povrch!) necháme vystydnout, ale jen tak, aby se dala stále nalévat. Do každého prázdného prostoru po bonbonu vložíme mandli a zalijeme čokoládou. Nejdříve nechat zchladnout a pak ztuhnout v lednici.
|