Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

základní živiny a jejich význam v redukčních dietách - část první

Autor: d.e.a , 28.1.2005

ZÁKLADNÍ ŽIVINY- BÍLKOVINY, TUKY, SACHARIDY A JEJICH VÝZNAM V REDUKČNÍCH DIETÁCH


V posledních letech se setkáváme s velkým množstvím článků o výživě téměř ve všech časopiseckých a novinových titulech. Řada z těchto materiálů je však přeložena z angličtiny nebo němčiny. "Díky" tomu vznikají nesrovnalosti v pojmech a čtenář často po přečtení článku tápe více než předtím. Například místo názvu sacharidy se objevují termíny : uhlovodany, karbohydráty a pod.


Proč potřebujeme všechny základní živiny ?


Bílkoviny


Tuky


Sacharidy







Bílkoviny (někdy jsou nazývány proteiny) 1g = 17 kJ



Bílkoviny se skládají z aminokyselin (AK)
- některé si organismus dokáže vytvořit
- 9 aminokyselin je esenciálních (nepostradatelných) - je nutno je přijímat stravou.

Bílkoviny jsou nutné k tvorbě buněk, enzymů, hormonů, protilátek, nervových přenašečů, zdroj energie.

Doporučená denní dávka 0,75 g/os/den
Muž : 70-80 g (= 12-13 % energie)
Žena : 60-70g
Těhotná : 70-80g
Kojící : 80-90g



Kvalita bílkovin je dána přítomností esenciálních aminokyselin. Plnohodnotná může být i rostlinná bílkovina, protože vhodnými kombinacemi lze dosáhnout patřičné kvality. Pro vzájemné kombinace je však potřeba mít teoretické znalosti.



Živočišné zdroje bílkovin
- jsou provázeny nasyceným tukem a cholesterolem
- mohou být zbytky růstových stimulátorů nabo antibiotik



Rostlinné bílkoviny :
- jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, lecitinu, rostlinných sterolů
- dodávají kromě bílkovin současně vlákninu, vitaminy a minerální látky
- sójová bílkovina (25mg/den) snižuje hladinu cholesterolu v krvi (FDA na konci roku 1999)



Nedostatek bílkovin vede k :
- oslabení imunity - psychickým poruchám
- menší chopnosti jater zbavovat se toxických látek



Nadbytek bílkovin způsobuje :
- vyšší únik vápníku z organismu (nad 2g/kg/den), což může vést až k osteoporóze
- vyšší hladiny močoviny
- poškození ledvin
- vyšší potřebu vitaminu B6
- v případě živočišných bílkovin zhoršené vyprazdňování
- vyšší tvorbu látek potenciálně karcinogenních






 

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 599 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.