ZÁKLADNÍ ŽIVINY- BÍLKOVINY, TUKY, SACHARIDY A JEJICH VÝZNAM V REDUKČNÍCH DIETÁCH
V posledních letech se setkáváme s velkým množstvím článků o výživě téměř ve všech časopiseckých a novinových titulech. Řada z těchto materiálů je však přeložena z angličtiny nebo němčiny. "Díky" tomu vznikají nesrovnalosti v pojmech a čtenář často po přečtení článku tápe více než předtím. Například místo názvu sacharidy se objevují termíny : uhlovodany, karbohydráty a pod.
Proč potřebujeme všechny základní živiny ?
Bílkoviny
Tuky
Sacharidy
Bílkoviny (někdy jsou nazývány proteiny) 1g = 17 kJ
Bílkoviny se skládají z aminokyselin (AK) - některé si organismus dokáže vytvořit - 9 aminokyselin je esenciálních (nepostradatelných) - je nutno je přijímat stravou.
Bílkoviny jsou nutné k tvorbě buněk, enzymů, hormonů, protilátek, nervových přenašečů, zdroj energie.
Doporučená denní dávka 0,75 g/os/den Muž : 70-80 g (= 12-13 % energie) Žena : 60-70g Těhotná : 70-80g Kojící : 80-90g
Kvalita bílkovin je dána přítomností esenciálních aminokyselin. Plnohodnotná může být i rostlinná bílkovina, protože vhodnými kombinacemi lze dosáhnout patřičné kvality. Pro vzájemné kombinace je však potřeba mít teoretické znalosti.
Živočišné zdroje bílkovin - jsou provázeny nasyceným tukem a cholesterolem - mohou být zbytky růstových stimulátorů nabo antibiotik
Rostlinné bílkoviny : - jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, lecitinu, rostlinných sterolů - dodávají kromě bílkovin současně vlákninu, vitaminy a minerální látky - sójová bílkovina (25mg/den) snižuje hladinu cholesterolu v krvi (FDA na konci roku 1999)
Nedostatek bílkovin vede k : - oslabení imunity - psychickým poruchám - menší chopnosti jater zbavovat se toxických látek
Nadbytek bílkovin způsobuje : - vyšší únik vápníku z organismu (nad 2g/kg/den), což může vést až k osteoporóze - vyšší hladiny močoviny - poškození ledvin - vyšší potřebu vitaminu B6 - v případě živočišných bílkovin zhoršené vyprazdňování - vyšší tvorbu látek potenciálně karcinogenních
|