Potřebujeme:
1 větší květák, 4 dl mléka 1 lžíce hrubé mouky 4 vejce 100 g strouhaného tvrdého sýra sůl nebo Podravka (klidně oboje) 2 lžíce másla, strouhanka
Postup:
Květák umyjeme, propláchneme, zbavíme nečistot. Pak ho dáme do čisté osolené vody a vaříme asi 15 minut. Měkký květák vyjmeme, necháme okapat a rozdělíme na růžičky ( já už tak vařím). Košťál nasekáme na kousky. Mléko rozšleháme s moukou a žloutky, přidáme ¾ množství nastrouhaného sýra, ochutíme solí nebo Podravkou a do směsi přidáme květák. Nakonec vmícháme tuhý sníh z ušlehaných bílku. Pekáček vymažeme lžící másla a vysypeme strouhankou. Vložíme květákovou směs, pokapeme zbylým rozpuštěným máslem a zapečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Koncem pečení nákyp zasypeme zbytkem strouhaného sýra a trochou strouhanky. Podáváme s novými brambory. |