|
|
|
Arménský medový dort |
|
| Autor: MirkaM , 18.12.2005 | |
| Suroviny na výrobu krému: Plechovka slazeného kondenzovaného mléka, kterou je třeba předem(celou, neotevřenou) mírně vařit 2 hodiny ve vodě, aby mléko zkaramelizovalo. 250 g másla; 1 vanilkový cukr; 20 dkg cukru;
Suroviny na výrobu těsta: 100 g másla; Hrnek krystalového cukru; 2 - 3 polévkové lžíce medu (podle chuti); 4 vejce; 2 lžičky jedlé sody ; Hladká mouka podle potřeby, aby se těsto dalo válet válečkem. + rozsekané vlašské ořechy
Pracovní postup: 100 g másla necháme rozpustit na pánvi a přidáme 2 lžíce medu. Do misky rozklepneme čtyři vejce, přidáme 2 lžičky jedlé sody, a smícháme na pánvi s rozehřátým máslem a medem. Stále mícháme, dokud hmota nezhoustne a trochu nezbělá, zároveň dáváme pozor, aby se nám nevytvořily hrudky. Pokud se hrudky vytvoří, musíme je odstranit. Hmotu pak necháme 10 – 15 min vychladnout, ale stále mícháme, aby se nevytvořily hrudky! Poté přidáme hladkou mouku dle potřeby tak, aby se těsto nelepilo, ale dalo se válet válečkem na velmi tenké placky o velikosti plechu na pečení. Placky se válí na pečícím papíře namazaném máslem a s tímto papírem se dají péct. Na celý dort je třeba udělat celkem 4 placky. Pečou se v troubě vyhřáté na maximum, cca 250 stupňů, krátce - přibližně 2 minuty a před dalším použitím musí vychladnout.
Dále je třeba vyrobit krém, kterým se budou placky slepovat. Celá neotevřená plechovka slazeného kondenzovaného mléka se mírně vaří ponořená 2 hodiny v hrnci s vodou, mléko tím lehce zkaramelizuje. Pak se nechá vychladnout. Do šlehací mísy vložíme celé máslo v pokojové teplotě, přidáme 20dkg krystalového cukru, vanilkový cukr, vlijeme lehce zkaramelizované mléko a šlehačem vyšleháme na hustý krém. Krém necháme zchladit alespoň 10 min v mrazáku nebo v lednici. Poté jej postupně mažeme na vychladlé placky. Každou namazanou vrstvu posypeme mletými ořechy. Vznikne dort, který bude mít 4 vrstvy střídajících se placek s krémem.
Nyní seřízneme dort do určitého tvaru (většinou do tvaru obdélníku). Odříznuté okraje rozválíme válečkem a vzniklou drtí posypeme spolu s mletými ořechy vrstvu krému na poslední, horní placce.
Dort je lepší nechat uležet den v chladničce a podává se nakrájený na čtverce(obdélníky) Tento recept nemám vyzkoušený, ale já jsem ještě placky potírala, před namazáním krémem, smetanou s instantní kávou a navrch jsem to sypala strouhaným perníkem s kávou a oříšky. A do krému jsem dávala med – asi to nahradí to kondenzované mléko.
|
|
Zobrazeno doposud 168 x.
|
|