POTŘEBNÉ PŘÍSADY
  200 ml vlažného mléka 200 ml podmáslí 200 g žitné chlebové mouky 200 g pšeničné chlebové mouky 100 g obyč. pšeničné mouky /nebo jakékoliv jiné,i celozrnné/ 2 lžičky cukru 2 lžičky sušeného droždí  2 lžíce jablečného octa 3 lžičky soli 1 lžíce chlebového koření (dávám kmín, páč chlebové koření nám nechutná) 2 lžíce másla po pípnutí možno přidat semínka /lněné, slunečnicové.../
  POSTUP PŘÍPRAVY
  Suroviny dáme do pekárny v uvedeném pořadí.  Cukr na jednu stranu, na něj droždí, sůl a ocet na opačnou stranu.
  /používám velikost 1, tmavá kůrka - chlebík má kůrku krásně křupavou, ale ne tvrdou, jako se mi to občas stává u velikosti 2/  |