Ingredience: 140g jemného, krystalového cukru 6 žloutků 30g čokolády kousek strouhané citronové kůry z 1 citronu šťáva 140g lískových oříšků 2 utlučené hřebíčky na špičku nože skořice 140g máku ze 6 bílků sníh zavařenina, nejlépe z řeveného rybízu
20g másla a 20g kaka na formu.
Citronová poleva: 350g mletého cukru, 2 lžíce vařící vody a z 1/2 citronu šťáva
Čokoládová poleva: použít receptu¨Čokoládový Ganache¨ z Labužníka 500ml šlehačky, 450g středně sladké čokolády na jemno nasekané
Příprava: Jemný krystalový cukr, žloutky, citronovou kůru, strouhanou čokoládu třeme v míse 1/2 hodiny (použitím ručního šlehače proces uspíšíme), načež přimícháme lehce z citronu šťávu, tluřený hřebíček, tlučenou skořici, současně s našlehaným sněhem přidáme jemně umletý mák a strouhané, neloupané ořášky.
Promíchanou hmotu vložíme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy a dort pečeme zvolna 3/4hodiny v předem vyhřáté troubě.
Upečený dort druhý den rozřízneme, potřeme zavařeninou, složíme zase na sebe, povrchu dort rovněž potřeme zavařeninou a polijeme čokoládovou, nebo citronovou polevou.
|