| 
 Ingredience:5 vajec,
 140 g cukru,
 2 PL horké vody,
 200 g mletých ořechových jader,
 20 g kakaa,
 20 g solamylu,
 tuk na vymaštění formy,
 višňový nebo jiný džem nebo 200 ml smetany ke šlehání,
 ořechová jádra na ozdobu;
 
 Poleva:
 1 navršená PL solamylu,
 2 PL vody,
 70 g moučkového cukru,
 20 g kakaa,
 60 g tuku Iva.
 
 Příprava:Žloutky a polovinu dávky cukru ušleháme, přidáme horkou vodu a šleháme dále, až vznikne hustá pěna. Do sněhu z bílků přidáme nadvakrát zbývající cukr, ušleháme dohusta a lehce vmícháme do žloutkové pěny současně s jemně umletými ořechovými jádry, prosátým kakaem a solamylem. Těsto nalijeme do hodně vymazané dortové formy a upečeme v mírně vyhřáté troubě. Vychladlý dort rozkrojíme na dvě kola, spojíme je džemem nebo ušlehanou šlehačkou, polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme půlkami vlašských jader.
 
 Příprava polevy:
 Solamyl rozmícháme s vodou, přidáme ostatní přísady, vložíme do kastrolu s horkou vodou a mícháme, až se suroviny spojí v hladkou hustou polevu (nesmíme ji vařit).
 
 Čerpáno z časopisu Vlasta staršího data vydání.
 |