Ingredience: 225g oloupaných celých mandlí 60g mandlových lupínků na ozdobu máslo na vymazání formy 1 hrnek jemného, krystalového cukru + víc na formu 225g sušených meruněk kůra a šťáva z vosku zbaveného citronu 2 lžičky pomleté skořice 1/4 lžičky pomletého hřebíčku 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku 8 velkých žloutků 8 velkých bílků 1/2 lžičky hrubé soli 4 lžíce meruňkové zavařeniny
Vanilkový cukr smíchaný s jemným krystalovým na posypání
Příprava: Předehřát troubu na 170°C. Položit celé mandle na plech a dát je do trouby. Položit mandlové lupínky na druhý plech do trouby. Opražit obojí do zlatohněda, asi 8-10min.. Nechat vychladnout. Vymastit 25cm dortovou formu a vysypat ji cukrem.
Pomlet celé mandle na jemno. Smíchat je s citronovou kůrou, skořicí, oříškem, hřebíčkem a na velice jemno posekanými meruňkami. Dát stranou.
Pomocí elektrického šlehače našlehat 3/4 hrnku cukr a žloutky do lehka a světla. Přendat do velké mísy.
V čisté míse našlehat bílky se solí a citronovou šťávou do pěny. Pomalu přidávat 1/4 hrnku cukru a našlehat bílky do kopečků. Opatrně vložit bílky do našlehaných žloutků. Dovnitř vložit mandlovo-meruňkovou směs.
Nalít těsto do připravené formy. Péct do zlatohněda. Špejle zapíchnutá doprostřed dorty musí být po vyjmutí čistá (asi 50-60min). Je možné, že se dort peče nahoře příliš rychle a v tom případě je nutné ho volně přikrýt alobalem. Upečený dort přendat i s formou na mřížku a nechat vychladit po 10min. Pomocí kulatého nože uvolnit dort od stěn formy, vyklopit ho a nachat úplně vystydnout.
V malém kastrolku rozehřát meruňkovou marmeládu do varu. Sejmout z ohně a pomocí štětce potřít vychladlý dort. Posypat mandlovými lupínky a vanilkovým cukrem.
Doporučená příloha: Šlehačka, chcete-li. |