Ingredience: 280g polohrubé mouky 180g másla 80g pudrového cukru 60g oloupaných, opražených lískových oříšků, na jemno pomletých 20g kakaa
Bábinčin rybízový džem, nebo koupený
Příprava: Na vál prosít mouku smíchanou s cukrem a kakaem. Přimíchat oříšky a nožem dovnitř rozsekat máslo. Vypracovat v hladké těsto.
Z těsta vyválet váleček, nakrájet ho na stejné kousky a tvořit malé kuličky. Poskládat je na pečícím papírem vyložený plech. Obrácenou stranou velké vařečky udělat do každé kuličky hluboký důlek.
Upéct v předehřáté troubě na 160°C. Pozná se, že jsou upečené, když jeden vdoleček otočíme a je na spodku trochu nahnědlý. Také barva vdolečků se změní z lesklé, tmavé do matné, světlejší.
Upečené koláčky necháme trochu vystydnout a potom je plníme džemem. Naplníme je pouze po okraj důlku, aby se při skladování nelepily na sebe.
P.S.: Ze stejného těsta se mohou vytvořit rohlíčky. |