recept je určen pro 10 osob(y) doba přípravy je cca 40 minut
Ingredience:

Na piškotové těsto: 3 vejce, 50 g ovocného cukru (nebo umělé sladidlo), 100 g mouky, 20 g solamylu, 1 KL prášku do pečiva;
Na náplň a ozdobení: 5 listů želatiny, 2 vejce, 50 g ovocného cukru, 20 ml pomerančové šťávy, šťáva z 1/2 citronu, 400 g tvarohu (20 %), 3 PL džemu pro diabetiky.
Příprava: Žloutky ušleháme s 5 lžícemi horké vody a ovocným cukrem do pěny. Z bílků ušleháme pevný sníh a vmícháme ho do pěny. Mouku prosejeme s práškem do pečiva a solamylem, přidáme do směsi a smícháme. Troubu předehřejeme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C).
Hmotu rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi 15 minut. Piškot vyklopíme, odstraníme papír a plát podélně rozřízneme.
Změklou želatinu rozpustíme. Ze žloutků, cukru, šťávy a tvarohu ušleháme krém. Z bílků ušleháme sníh a s želatinou jej smícháme s krémem. Polovinu plátu potřeme džemem a krémem. Přiklopíme druhou polovinu a uložíme do chladu. Před podáváním nakrájíme. Můžeme ještě ozdobit neslazenou šlehačkou.
1 kousek asi 155 kcal, tj. 650 kJ; 11 g bílkovin, 3 g tuků, 20 g sacharidů. |