| 
 recept je určen pro 12 osob(y)doba přípravy je cca 25 minut
 
 Ingredience:
  60 g másla,
 250 g přírodního jogurtu,
 2 vejce,
 50 g ovocného cukru,
 dřeň z 1 vanilkového lusku,
 špetka mořské soli,
 1 KL strouhané pomerančové kůry,
 20 ml rumu,
 200 g krupice,
 2 KL prášku do pečiva,
 6 čerstvých fíků,
 
 máslo a strouhanka na vysypání formy.
 
 Příprava:Máslo v malém kastrůlku pozvolna rozpustíme na mírném ohni a necháme vychladnout. Troubu předehřejeme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C).
 
 Z jogurtu, vajec, ovocného cukru, vanilkové dřeně, soli, pomerančové kůry a rumu ušleháme hustý krém. Po troškách do něj za stálého míchání přidáváme vychlazené máslo. Krupici smícháme s práškem do pečiva, prosejeme a vmícháme do těsta.
 
 Formu o průměru 26 cm vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Naplníme těstem a povrch uhladíme. Fíky dobře opereme, rozpůlíme, řeznou plochou je rozložíme na těsto a lehce zatlačíme. Koláč pečeme 40-45 minut. Necháme vychladnout a vyjmeme z formy.
 
 1 kousek 160 kcal, tj. 670 kJ; 4 g bílkovin, 7 g tuků, 18 g sacharidů.
 |