recept je určen pro 14 osob(y) doba přípravy je cca 50 minut
Ingredience:
 Na piškotové těsto: 3 vejce, 60 g ovocného cukru (nebo umělého sladidla), 1/2 KL vanilkového pudinkového prášku, 70 g polohrubé mouky, 30 g solamylu, 1 KL prášku do pečiva;
Na náplň a ozdobu: 50 g tvarohu (0.2 %), 200 g žervé (0.2 %), 1 KL tekutého sladidla, 2 PL citrónové šťávy, 10 plátků želatiny, 125 ml mandarinkové šťávy, 4 vaječné bílky, 3 sklenice neslazených kompotovaných mandarinek (340 g), 1 KL tekutého sladidla, 1 PL hoblinek z dia čokolády.
Příprava: Troubu předehřejeme na 175 °C (horkovzdušnou na 155 °C). Žloutky smícháme se 3 lžícemi horké vody, cukrem a pudinkovým práškem a ušleháme do pěny. Vmícháme polohrubou mouku prosátou se solamylem a práškem do pečiva. Do směsi vmícháme tuhý sníh z bílků. Hmotou naplníme formu (Ø 26 cm), vyloženou pečicím papírem a pečeme 25-30 minut. Vyjmeme z trouby a po vychladnutí korpus vodorovně rozpůlíme.
Připravíme náplň z tvarohu a žervé, tekutého sladidla a citrónové šťávy, které ušleháme do krému. Želatinu necháme změknout, rozmícháme ji v mandarinkové šťávě a smícháme s krémem. Ze dvou bílků ušleháme sníh a opatrně ho vmícháme do tvarohové hmoty.
Spodní polovinu korpusu dáme zpět do formy a uzavřeme ji. Na ni navršíme část krému a poklademe polovinou okapaných mandarinek. Navrch položíme druhou část korpusu a potřeme zbývající částí krému. Dort chladíme asi 3 hodiny.
Po ztuhnutí odstraníme okraj formy a poklademe mandarinkami. Ze zbylých bílků a tekutého sladidla ušleháme pevný sníh a dort jím ozdobíme. Sněhové kopečky posypeme čokoládovými hoblinkami.
1 kousek asi 110 kcal, tj. 460 kJ; 6 g bílkovin, 3 g tuků, 15 g sacharidů. |