Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

DOBROMYSL OBECNÁ (OREGANO)

Autor: TOK(Kristýnka 02/04) , 14.6.2006


Vytrvalá bylina je u nás známá pod názvem oregano a je příbuzná naší jednoleté majoránce. Má sice intenzivnější vůni, ale využití v kuchyni je podobné – přidává se do masitých jídel, polévek, dušené zeleniny, zeleninových salátů, pokrmů z ryb, ale především patří mezi nezbytnou ingredienci při přípravě italských pokrmů.

Hojně se také používá ve francouzské kuchyni, a to i jako součást provensálského koření (dobromysl, rozmarýn, tymián, saturejka, majoránka). Dobromysl obsahuje silice, třísloviny a hořčiny. Pomáhá vykašlávání, uklidňuje nervy při podrážděnosti a pár kapek silice na polštáři navodí příjemné usínání a „dobrou mysl“.


Dobromysl roste i u nás volně v přírodě, miluje suché vápenité půdy a horské a podhorské stráně zalité sluncem. S úspěchem ji můžeme pěstovat i na zahrádce nebo na balkoně. Je ideální rostlinou na skalku – nízké odrůdy velmi brzy vytvoří hustý kobereček, který se v létě obalí drobounkými květy. (Dobromysl se také přidává do malých kulatých pugétků, tvz. Voniček). Množí se snadno dělením. Vyšší druhy je třeba na jaře seříznout, aby vytvořily hustý porost. Dobromysl sklízíme před rozkvětem a sušíme ji ve svazcích, zavěšených v teplé a suché místnosti. Suché lístky zdrhneme a uzavřeme do tmavé nádoby. Svou chuť i vůni si udrží až do příští sklizně.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 242 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.