povzbuzuje chuť k jídlu a trávení
 
 
Účinné látky a léčebné využití: obsahuje 0,6-1% éterických olejů a k tomu hořčiny a třísloviny; pomáhá při zažívacích potížích, nechutenství, plynatosti a průjmech;
má stimulující účinek na ženskou sexualitu, a byla proto dříve vázána do svatební kytice; u kojenců působí proti rýmě a větrům a zpracovává se na mast, majoránka zahradní pochází ze severní Afriky;
Sezóna: sušená po celý rok; v době květu v srpnu se odřezává těsně u země, svazuje do svazečků a věší k usušení;
Uchování: v dobře uzavřených nádobách vydrží sušené koření bez ztráty kvality mnoho měsíců;
Použití v kuchyni: tučné pečeně, uzeniny, bramborové a zeleninové polévky s vysokým podílem luštěnin se díky majoránce stávají nejen chutnějšími, ale i stravitelnějšími;
je ideální do smetanových a rajčatových omáček, k těstovinám a opečeným bramborám.