| 
 
 | 
	|  |  | 
| MÁTA |  |  |  | Autor: TOK(Kristýnka 02/04) , 14.6.2006 |  |  |  |  | Máta peprná pochází snad z východní Asie, avšak v Egyptě se objevila už asi v roce 1600 před naším letopočtem. Její zbytky byly nalezeny v hrobce v Kamaku a je o ní nejstarší zmínka také v biblickém Novém zákoně. Pojmenování máty vzniklo podle Ovidiovy báje o nymfě Menthé, která utíkajíc před bohem podsvětí Hádem byla žárlivou Persefonou změněna v tuto květinku. V Evropě našla uplatnění až od 17. století. 
 Aroma: Díky značnému obsahu peprmintového oleje máta silně voní a chutná po mentolu.
 
 Použití: Po přelití vařící vodou získáváme z listů výborný osvěžující čaj. Jemně nasekaná se hodí ke sladkým jídlům a do pikantních orientálních specialit. Zajímavou chuť dodá jogurtům a dalším mléčným výrobkům.
 
 Léčivé účinky: Zklidňuje žaludek, pomáhá při zažívacích obtížích. Studený čaj se pije proti škytavce.
 |  |  Zobrazeno doposud 149 x. |  |