(Rosmarinus officinalis). V našich podmínkách se musí na zimu přenést do mrazuprostých míst. Rozmarýn intenzívně voní po kafru a jehličí. Čárkovité listy se sklízejí v době květu, kdy obsahují nejvíce silic a tříslovin.
Rozmarýnový nálev se používá k čistění problematické pleti, lihový extrakt zase zevně při revmatických potížích. Pomáhá při poruchách zažívání na trávení a revmatismus.
Použití v kuchyni: má silnou pronikavou chuť (do pokrmu pro 4 osoby stačí 1 lžička). Koření se jím pečené vepřové, skopové, králík, dušená i pečená drůbež. Dodává rovněž pikantní chůť omáčkám, polévkám či zeleninovým pokrmům.
Ponechá-li se v pokrmu dlouho, může mu dodat hořkou pachuť (proto se dává do vajíčka na čaj nebo se používá v bylinkovém sáčku).
Nikdy nepoužíváme společně s bobkovým listem!
|