Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Rozmarýn lékařský

Autor: TOK(Kristýnka 02/04) , 14.6.2006
 
   

(Rosmarinus officinalis). V našich podmínkách se musí na zimu přenést do mrazuprostých míst. Rozmarýn intenzívně voní po kafru a jehličí. Čárkovité listy se sklízejí v době květu, kdy obsahují nejvíce silic a tříslovin.


Rozmarýnový nálev se používá k čistění problematické pleti, lihový extrakt zase zevně při revmatických potížích. Pomáhá při poruchách zažívání na trávení a revmatismus.



Použití v kuchyni: má silnou pronikavou chuť (do pokrmu pro 4 osoby stačí 1 lžička). Koření se jím pečené vepřové, skopové, králík, dušená i pečená drůbež. Dodává rovněž pikantní chůť omáčkám, polévkám či zeleninovým pokrmům.

Ponechá-li se v pokrmu dlouho, může mu dodat hořkou pachuť (proto se dává do vajíčka na čaj nebo se používá v bylinkovém sáčku).

Nikdy nepoužíváme společně s bobkovým listem!

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 134 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.