|
|
|
ŠÍPKY |
|
| Autor: TOK(Kristýnka 02/04) , 14.6.2006 | |
| Šípky ( Fructus cynosbati) - mají vynikající hodnotu vitaminu C, a A, obsahují i vitaminy K, PP, B 1, B 2, v jádrech je hodně E ( 47 mg ve 100 g oleje z jader), z nichž u nás roste 25 druhů ze 300 druhů severní polokoule země. Bývaly velice často používány v lékařství a lidovém léčitelství. Z šípků se připravuje nejen víno, ale oblíben je i čaj, který je v zimních měsících dobrým zdrojem vitaminu C.
Připravuje se i šípková zavařenina a šípkový protlak. Šípková růže ( stolistá, galská) Rosa canina. U nás roste na stráních, na mezích, v křovinách od nížin až do podhůří. U nás je nejrozšířenější a nejznámější ze všech botanických druhů růží. Z korunních plátků růží se dříve vyráběl sirup osvěžující při horečkách a ledvinových chorobách.
V Turecku si labužníci pochutnávají na cukrovaných růžových lístcích. Kromě toho si Turci potrpí na růžové víno a likéry. |
|
Zobrazeno doposud 96 x.
|
|