| 
 
 | 
	|  |  | 
| MUŠKÁTOVÝ OŘÍŠEK |  |  |  | Autor: správce deníku , 14.6.2006 |  |  |  |  |  |  |  |  | 
  Molucké ostrovy - domovina muškátovníku - stejně jako dříve dodávají nejlepší zboží. Muškátové oříšky jsou zralá vyloupaná semena muškátovníku. Plod je obalen míškem, jehož usušením získáváme tzv. muškátový květ (macis). 
 
  Muškátový oříšek je hořce kořenitý a pálivě ostrý. Hodí se k upravování masa, omáček, zeleniny (např. špenátu, květáku, mangoldu) a bramborových pokrmů. Užívá se také do uzenin, masových pudinků a paštik, vaječných a tvarohových pokrmů, bílých i zeleninových polévek; dobře ochucuje nádivky do drůbeže. 
 Posiluje nervy, zlepšuje náladu a navíc působí proti revmatismu a podporuje trávení.
 |  |  Zobrazeno doposud 143 x. |  |