|
|
|
ŠAFRÁN |
|
| Autor: správce deníku , 14.6.2006 | |
| | |
| Nejdražší koření (asi ze čtvrt miliónu krokusových květů lze získat 450 g šafránu), pocházející původně z Asie, se v současnosti pěstuje také ve Středomoří (ve Španělsku, na jihu Francie, v Itálii), Indii, Pákistánu, Číně a Japonsku.
Květ šafránu je fialový, ale samotné koření oranžově červené. Sušené blizny chutnají lehce po medu a trochu hořce. V kuchyni se užívá šafrán sušený, přednost se dává vláknům před práškem.
Pro chuťovou intenzivnost je užíváme velice úsporně do dušených či vařených rybích pokrmů, polévek, omáček, rizot a sladkých rýžových nákypů, paely, moučníků a jemného pečiva. Pokrmy barví výrazně dožluta. Používá se v malých dávkách, předávkováním jídlo zhořkne.
Šafrán posiluje srdce, pomáhá při kašli a nespavosti, cení se i pro afrodiziakální účinek.
 |
|
Zobrazeno doposud 163 x.
|
|