Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

 

ŠAFRÁN

Autor: správce deníku , 14.6.2006
 
 
Nejdražší koření (asi ze čtvrt miliónu krokusových květů lze získat 450 g šafránu), pocházející původně z Asie, se v současnosti pěstuje také ve Středomoří (ve Španělsku, na jihu Francie, v Itálii), Indii, Pákistánu, Číně a Japonsku.

Květ šafránu je fialový, ale samotné koření oranžově červené. Sušené blizny chutnají lehce po medu a trochu hořce. V kuchyni se užívá šafrán sušený, přednost se dává vláknům před práškem.

Pro chuťovou intenzivnost je užíváme velice úsporně do dušených či vařených rybích pokrmů, polévek, omáček, rizot a sladkých rýžových nákypů, paely, moučníků a jemného pečiva. Pokrmy barví výrazně dožluta. Používá se v malých dávkách, předávkováním jídlo zhořkne.

Šafrán posiluje srdce, pomáhá při kašli a nespavosti, cení se i pro afrodiziakální účinek.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 163 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.