Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

úvod do diety

Autor: Ariela5 , 18.8.2006

Úvod do bezlepkové diety


Bezlepková dieta se dodržuje při nemocech nesnášenlivosti lepku (glutenu), jako jsou celiakie nebo Duhringův syndrom. Nesnášenlivost lepku je při těchto onemocněních trvalá a nelze ji v současné době vyléčit. Základní terapií je úplné vyloučení lepku ze stravy po celý život.


Lepek je směs bílkovin obsažená v obilných zrnech. Nesnášenlivost vzniká na jeho část - bílkovinu, která se u pšenice nazývá gliadin, u ječmene hordein, u ovsa avenin a u žita sekalin.


Při bezlepkové dietě je nutné vyloučit ze stravy pšenici, žito, oves a ječmen a výrobky z nich.


Výrobky označené jako bezlepkové (slovně či symbolem přeškrtnutého klasu) jsou pro dietu vhodné.


Zakázané potraviny:


Ječmen, pšenice (včetně špaldy), žito, žitovec (triticale), oves a veškeré výrobky, které je obsahují:


Výrobky z mouky - pečivo, strouhanka, cukrářské výrobky, těstoviny, knedlíky


Vločky, kroupy, krupky, lámanka, krupice


Rostlinné maso seitan (vysoký obsah lepku)


Je nutné se vyhýbat i potravinám, které obsahují lepek ve skryté formě. Jedná se o výrobky a jídla, ve kterých byla mouka užita jako přídavek, nebo u kterých v průmyslovém provedení není jisté, zda obsahují lepek.


U těchto potravin je třeba sledovat složení:


Polévky, omáčky


Kečupy, majonézy, dresinky, hořčice, sojová omáčka, dochucovadla


Uzeniny, konzervy, paštiky, výrobky z mletého masa


Sojová a jiná rostlinná masa (klaso, ROBI)


Kypřící prášky, pudinky


Cukrovinky


Zmrzliny


Jako náhrada za zakázané potraviny se v bezlepkové kuchyni používají:


Brambory, rýže, kukuřice, pohanka, sója, luštěniny, amaranth, proso (jáhly) a výrobky z nich (např. mouka, škroby, krupice,...)

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Zobrazeno doposud 699 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.