Suroviny:
3 žloudky
3 bílky
2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
2 plné lžíce pískového cukru
citronová kůra z 1/2 citronu
15 dkg tuku (Juno)
hrubá mouka na vysypání dortové formy
1 malý kompot višní nebo jiného ovoce
25g pudinkového prášku
1/8l smetany na šlehání.
Postup:
Z bílků ušleháme tuhý sníh a po lžících zašleháme cukr.Lehce vmícháme rozkvedlané žloudky,mouku a citronovou kůru. Těsto rozložíme do vymaštěné formy, vysypané moukou.Upečeme do zlatova v předem vyhřáté dostatečně horké troubě 10 minut. Hotový moučník vyklopíme po 5 minutách na plochou misku. Vychladlý hustě posázíme odkapaným ovocem, polijeme chladnějším uvařeným pudinkem a dáme do chladničky na 2 hodiny.Před podáváním ozdobíme povrch šlehačkou.Z 1/2l kompotové šťávy a pudinkového prášku uvaříme pudink.Šťávu nesladíme, můžeme ji ochutit citronovou šťávou.Nemáme-li celý čtvrtlitr štávy,dolijeme pikantním sirupem,smíchným se dvěma lžícemi vody.Pudink uvaříme před pečením moučníku.
|