| Suroviny:
 1 kg hl. mouky
 1/2 kg polohr.mouky
 droždí
 1/4 l mléka
 3 hrsti písk.cukru
 Postup:
 do mouky uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí,špetku soli,
 trochu ocukrujeme, zalijeme vlažným mlékem a počkáme, až droždí
 udělá čepičku
 mezitím si rozpustíme 1 1/4 Hery nebo v kombinaci s máslem a
 2 lžíce sádla nebo ztuženého tuku
 přidáme 3 celá vejce, sůl, 7 žloutků, 1/2 kelímku šlehačky
 vše našleháme - stačí vidličkou a přidáme do těsta
 těsto propracujeme, vytvoříme bochánky (1=1 koláč) a necháme ještě kynout
 vypracujeme koláče, potřeme obruby rozšlehaným vajíčkem a zdobíme
 (tvaroh, mák, povidla, jablka, ořechy...),ozdobíme mandlemi, hrozinkami
 a pečeme do zlatova
 na upečený koláč připravíme polevu z 1 rozpuštěného másla,
 1 vanilkového cukru, trochy moučkového cukru, rumu dle chuti
 a pokapeme koláče, aby brzy neokoraly (možno posypat i kokosem)
 tvaroh- 6 tvarohů, 6 vajec, vanilk. cukr a ost.cukr dle chuti,1/2 šlehačky
 mák-svařit mléko, přidat mletý mák, máslo vanilkový cukr, med(možno mák pražit )
 
 
 
 |