| 
 
 | 
	|  |  | 
| Ovocný koláč s krémem |  |  |  | Autor: deníkMělníka , 12.4.2008 |  |  |  |  | Suroviny:
 150g hladké mouky
 75g strouhaného kokosu
 30g pískového cukru
 1 žloutek
 100g másla
 60g pískového cukru
 20g kukuřičné moučky (maizeny)
 1 lžíce práškové želatiny
 2 vejce a 1 žloutek
 350ml mléka
 150ml šlehačky
 450g drobného ovoce (maliny, ostružiny,borůvky,rybíz)
 Postup:
 Ve středně velké míse promícháme mouku, kokos, máslo, cukr a žloutek. Špičkami prstů důkladně zpracujeme, až se vše dobře promísí.
 Těsto přitlačit ke dnu formy. Hustě ho propíchat vidličkou, aby se během pečení nevyboulilo nebo nesrazilo.
 Troubu předehřát na 180°C. Podklad koláče pokrýt fólií na pečení (příp. alobalem), na ni navršíme suché nebo pečené fazole, pečeme 10 minut. Odstraníme fólii i fazole a těsto znovu propícháme. Pečeme dalších 10-15 minut, až je těsto zlaté. (Jestliže se těsto vyboulilo, přitlačíme ho obrácenou lžící zpět do formy). Hotový podklad necháme vystydnout na drátěném roštu.
 V hlubší pánvičce smícháme cukr, kukuřičnou moučku a želatinu. V misce rozšleháme metlou vajíčka, žloutek a mléko; přimícháme do želatinové směsi. Necháme stát 5 minut, aby želatina trochu změkla.
 Zahříváme na mírném plameni za stálého míchání asi 20 minut, až směs začne houstnout a obaluje vařečku. Potom pánev sundáme z plamene.
 Krém vlijeme do větší mísy, necháme vychladnout, přikryjeme a na hodinu uložíme do chladničky, dokud směs nezrosolovatí.
 V malé misce šleháme smetanu, až se začnou tvořit pevné špičky. Pomocí metly nebo gumové stěrky zahrneme smetanu do krému.
 Podklad koláče opatrně vyndáme z formy; dáme na tác. Lžící přendáme do podkladu krém. Na povrch navršíme ovoce.
 Uložíme do chladničky na 1 hodinu, až krém zcela ztuhne
 |  |  Zobrazeno doposud 200 x. |  |