Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Ovocný koláč s krémem

Autor: deníkMělníka , 12.4.2008

Suroviny:
150g hladké mouky
75g strouhaného kokosu
30g pískového cukru
1 žloutek
100g másla
60g pískového cukru
20g kukuřičné moučky (maizeny)
1 lžíce práškové želatiny
2 vejce a 1 žloutek
350ml mléka
150ml šlehačky
450g drobného ovoce (maliny, ostružiny,borůvky,rybíz)
Postup:
Ve středně velké míse promícháme mouku, kokos, máslo, cukr a žloutek. Špičkami prstů důkladně zpracujeme, až se vše dobře promísí.
Těsto přitlačit ke dnu formy. Hustě ho propíchat vidličkou, aby se během pečení nevyboulilo nebo nesrazilo.
Troubu předehřát na 180°C. Podklad koláče pokrýt fólií na pečení (příp. alobalem), na ni navršíme suché nebo pečené fazole, pečeme 10 minut. Odstraníme fólii i fazole a těsto znovu propícháme. Pečeme dalších 10-15 minut, až je těsto zlaté. (Jestliže se těsto vyboulilo, přitlačíme ho obrácenou lžící zpět do formy). Hotový podklad necháme vystydnout na drátěném roštu.
V hlubší pánvičce smícháme cukr, kukuřičnou moučku a želatinu. V misce rozšleháme metlou vajíčka, žloutek a mléko; přimícháme do želatinové směsi. Necháme stát 5 minut, aby želatina trochu změkla.
Zahříváme na mírném plameni za stálého míchání asi 20 minut, až směs začne houstnout a obaluje vařečku. Potom pánev sundáme z plamene.
Krém vlijeme do větší mísy, necháme vychladnout, přikryjeme a na hodinu uložíme do chladničky, dokud směs nezrosolovatí.
V malé misce šleháme smetanu, až se začnou tvořit pevné špičky. Pomocí metly nebo gumové stěrky zahrneme smetanu do krému.
Podklad koláče opatrně vyndáme z formy; dáme na tác. Lžící přendáme do podkladu krém. Na povrch navršíme ovoce.
Uložíme do chladničky na 1 hodinu, až krém zcela ztuhne

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 200 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.