Ingredience: 5 vajec, 140 g cukru, 2 PL horké vody, 200 g mletých ořechových jader, 20 g kakaa, 20 g solamylu, tuk na vymaštění formy, višňový nebo jiný džem nebo 200 ml smetany ke šlehání, ořechová jádra na ozdobu;
Poleva: 1 navršená PL solamylu, 2 PL vody, 70 g moučkového cukru, 20 g kakaa, 60 g tuku Iva.
Příprava: Žloutky a polovinu dávky cukru ušleháme, přidáme horkou vodu a šleháme dále, až vznikne hustá pěna. Do sněhu z bílků přidáme nadvakrát zbývající cukr, ušleháme dohusta a lehce vmícháme do žloutkové pěny současně s jemně umletými ořechovými jádry, prosátým kakaem a solamylem. Těsto nalijeme do hodně vymazané dortové formy a upečeme v mírně vyhřáté troubě. Vychladlý dort rozkrojíme na dvě kola, spojíme je džemem nebo ušlehanou šlehačkou, polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme půlkami vlašských jader.
Příprava polevy: Solamyl rozmícháme s vodou, přidáme ostatní přísady, vložíme do kastrolu s horkou vodou a mícháme, až se suroviny spojí v hladkou hustou polevu (nesmíme ji vařit).
Čerpáno z časopisu Vlasta staršího data vydání. |