recept je určen pro 12 osob(y) doba přípravy je cca 25 minut
Ingredience:
 60 g másla, 250 g přírodního jogurtu, 2 vejce, 50 g ovocného cukru, dřeň z 1 vanilkového lusku, špetka mořské soli, 1 KL strouhané pomerančové kůry, 20 ml rumu, 200 g krupice, 2 KL prášku do pečiva, 6 čerstvých fíků,
máslo a strouhanka na vysypání formy.
Příprava: Máslo v malém kastrůlku pozvolna rozpustíme na mírném ohni a necháme vychladnout. Troubu předehřejeme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C).
Z jogurtu, vajec, ovocného cukru, vanilkové dřeně, soli, pomerančové kůry a rumu ušleháme hustý krém. Po troškách do něj za stálého míchání přidáváme vychlazené máslo. Krupici smícháme s práškem do pečiva, prosejeme a vmícháme do těsta.
Formu o průměru 26 cm vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Naplníme těstem a povrch uhladíme. Fíky dobře opereme, rozpůlíme, řeznou plochou je rozložíme na těsto a lehce zatlačíme. Koláč pečeme 40-45 minut. Necháme vychladnout a vyjmeme z formy.
1 kousek 160 kcal, tj. 670 kJ; 4 g bílkovin, 7 g tuků, 18 g sacharidů. |