recept je určen pro 12 osob(y) doba přípravy je cca 35 minut
Ingredience:
 Na křehké těsto: 75 g studeného margarinu, 125 g tmavé pšeničné mouky, 40 g ovocného cukru;
Na náplň a ozdobení: 500 ml mléka, špetka soli, 60 g ovocného cukru, dřeň z 1 vanilkového lusku, 125 g kulatozrnné rýže, 5 plátků želatiny, 1 PL strouhané pomerančové kůry, 150 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy, 150 g jogurtu (1.5 %), tekuté sladidlo, 150 ml smetany ke šlehání (33 %), 2 pomeranče.
Příprava: Na těsto smícháme mouku, margarin, ovocný cukr a lžíci vody, prohněteme a dáme asi na 30 minut do chladničky.
Na náplň přivedeme k varu mléko se solí, ovocný cukr a vanilkovou dřeň, přisypeme rýži a na mírném ohni povaříme asi 45 minut. Rýžovou kaši pak necháme vychladnout.
Troubu předehřejeme asi na 180 °C (horkovzdušnou asi na 160 °C). Těsto rozválíme, přeneseme na vymaštěnou formu o průměru asi 26 cm, několikrát propíchneme vidličkou a pečeme asi 20 minut. Vyjmeme a necháme vychladnout.
Želatinu dáme změknout do studené vody. Pomerančovou kůru, šťávu a jogurt vmícháme do kaše a dochutíme tekutým sladidlem. Přidáme rozpuštěnou želatinu. Když začne rýžová hmota rosolovatět, vmícháme do ní ušlehanou smetanu.
Na korpus, který jsme nechali v dortové formě, navršíme rýžovou směs, uhladíme ji a dáme zhruba na 3 hodiny do chladničky.
Pomeranče omyjeme v horké vodě, osušíme a z kůry nakrájíme tenké dlouhé hoblinky. Poté plody oloupeme a rozdělíme na dílky. Okraj formy odstraníme, dort poklademe pomerančem a ozdobíme hoblinkami z kůry.
1 kousek asi 210 kcal, tj. 880 kJ; 5 g bílkovin, 10 g tuků, 26 g sacharidů. |