|
|
|
MUŠKÁTOVÝ OŘÍŠEK |
|
| Autor: správce deníku , 14.6.2006 | |
| | | | |
Molucké ostrovy - domovina muškátovníku - stejně jako dříve dodávají nejlepší zboží. Muškátové oříšky jsou zralá vyloupaná semena muškátovníku. Plod je obalen míškem, jehož usušením získáváme tzv. muškátový květ (macis).
Muškátový oříšek je hořce kořenitý a pálivě ostrý. Hodí se k upravování masa, omáček, zeleniny (např. špenátu, květáku, mangoldu) a bramborových pokrmů. Užívá se také do uzenin, masových pudinků a paštik, vaječných a tvarohových pokrmů, bílých i zeleninových polévek; dobře ochucuje nádivky do drůbeže.
Posiluje nervy, zlepšuje náladu a navíc působí proti revmatismu a podporuje trávení.
|
|
Zobrazeno doposud 144 x.
|
|