Původní dospělácký recept upravený pro děti.
spařená a oloupaná rajčata středně velká cibule malá karotka řapíkatý celer 2 lžíce olivového oleje 2 lžíce rajčatového pyré 1 lžička cukru 2 bobkové listy horký zeleninový vývar z kostky
spařená rajčata zbavíme zeleného místečka po stopce a nakrájíme na čtvrtky cibuli, mrkev a řapíkatý celer nakrájíme nadrobno
Do hrnce dáme olivový olej, na něm orestujeme nadrobno nakrájenou zeleninu (cibule, mrkev, celer), podusíme do změknutí. Přilijeme rajčatové pyré a zamícháme dokud se směs zeleniny nespojí. Nakrájená rajčata posypeme lžičkou cukru, přidáme do hrnce spolu s bobkovým listem. Pod poklicí dusíme dokud si rajčata nepustí štávu. Přidáme vroucí zeleninový vývar. Vaříme velmi zvolna ještě 25 minut. Hrnec sundáme z ohně, necháme mírně vychladnout, vyjmeme bobkový list a rozmixujeme.
MOJE TIPY:
Na vývar z kostky používám zeleninový bujon WURZL BIO. Neobsahuje glutaman sodný a použitá zelenina je produktem kontrolovaného ekologického zemědělství.
Rajčatové pyré používám od firmy VALFRUTTA. Dělají i jiné výborné rajčatové výrobky, např. konzervovaná loupaná rajčata.
Polévku už nijak nepřisoluji, v bujonu je mořská sůl. A rajčatové pyré je taky lehce osolené.
Neměla jsem řapíkatý celer, tak jsem přidala místo toho zelenou celerovou nať, kterou jsem po vyvaření vyjmula.
A protože polévka je na můj vkus (s ohledem na krmení prcka) hodně řídká, tak jsem uvařila rýži a dala ji do polévky. Stejným způsobem se dají použít i těstoviny.
Do polevky lze přidat lžičku zakysané smetany. Nebo další obměna je lžička bazalkového pesta.
S bazalkovým pestem jsem to jedla já a nemá to chybu.
Polévka v jednom hrnci se dá ve finále upravit podle chuti a potřeby jedlíků:-) |