Rohlíčky
2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek ovesných vloček, 1/4 hrnku moučkového cukru, 1 PL krystalového cukru, 1/2 kostky másla, 1 balíček vanilkového cukru, 2 vejce, citronová kůra z 1/2 dobře omytého citronu, mléko na zadělání těsta, moučkový cukr na posypání rohlíčků.
Ovesné vločky nasucho opražíme. Ke konci pražení k nim přidáme 1 lžíci krystalového cukru a mícháme, až cukr zkaramelizuje. Vločky necháme vychladnout a umeleme. Smícháme je s moukou, moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, změklým máslem, citronovou kůrou, vejci a s takovým množstvím mléka, aby vzniklo vláčné těsto. Z těsta tvoříme rukama nebo pomocí strojku s nástavcem na tvarování cukroví rohlíčky. Přeneseme je na suchý plech a upečeme v mírně vyhřáté troubě dorůžova. Vychladlé rohlíčky pocukrujeme nebo je do poloviny namočíme v rozehřáté čokoládě.
Kokosky
2 hrnky ovesných vloček předem namočených v mléce, 1 hrnek moučkového cukru, 6 PL strouhaného kokosu, 2 PL rozpuštěného medu, 1/4 kostky másla, 1/2 ČL prášku do pečiva, hladká mouka na zahuštění těsta.
Nabobtnalé ovesné vločky promícháme s kokosem, práškem do pečiva, cukrem, medem a změklým máslem. Do směsi zapracujeme tolik mouky, aby vzniklo vláčné těsto. Lžičkou z něj tvoříme na plech vyložený papírem na pečení v dostatečné vzdálenosti od sebe malé hromádky. Upečeme je v mírně předehřáté troubě dorůžova.
Pusinky
2 hrnky ovesných vloček, 1 hrnek hladké mouky, 3/4 hrnku moučkového cukru, 1/2 kostky másla, 2 vejce, tuk na vymazání plechu.
Ovesné vločky nasucho opražíme, necháme vychladnout a polovinu z nich umeleme. Umleté i neumleté vločky smícháme s moukou, cukrem, změklým máslem a vejci. Vypracujeme těsto, lžičkou z něj vykrajujeme malé kousky a klademe je na tukem vymazaný plech. Pusinky upečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.
Karolínky
2 hrnky ovesných vloček, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 3/4 hrnku rozehřátého másla, 2-3 vejce, 1 balíček dobře omytých a osušených hrozinek, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 1/2 ČL mleté skořice, špetka soli, tuk na vymazání plechu.
Máslo utřeme s cukrem a postupně vmícháme vejce. Třeme, až je hmota hustá. Vmícháme nasucho opražené ovesné vločky, které jsme nechali vychladnout, nadrobno pokrájené rozinky a mouku smíchanou s práškem do pečiva, solí a skořicí. Vypracujeme těsto. Lžičkou z něj vykrajujeme hromádky, klademe je na tukem vymazaný plech a upečeme ve velmi mírně vyhřáté troubě dorůžova.
Florentinky
1 hrnek ovesných vloček, 1/2 hrnku mléka, 5 PL rozpuštěného medu, 2 PL pokrájeného kandovaného ovoce, 1/2 kostky másla, nastrouhaná kůra z 1/2 dobře omytého citronu, 1 balíček oloupaných a posekaných mandlí, hladká mouka na vyválení těsta, tuk na potření alobalu, 1 tabulka čokolády na vaření.
Z másla oddělíme 1 lžíci a za stálého míchání na něm dozlatova opražíme ovesné vločky a mandle. Zbývající máslo, mléko a med vaříme 5 minut. Medovou směs necháme trochu vychladnout, poté do ní vmícháme opražené ovesné vločky a mandle, citronovou kůru a kandované ovoce. Vychladlé těsto rozdělíme na čtyři díly. Z každého dílu vyválíme váleček a ten nakrájíme na čtrnáct koleček. Tlakem dlaně z nich vytvarujeme placičky velikosti pětikoruny. Plech vyložíme alobalem, slabě jej potřeme tukem a placičky na něj urovnáme v dostatečné vzdálenosti od sebe. Upečeme je v mírně předehřáté troubě dorůžova. Placičky necháme na plechu vychladnout. Poté je opatrně sejmeme z plechu a spodní část potřeme rozehřátou čokoládou.
|