Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Bezlepkové recepty

Autor: správce deníku , 8.6.2006



JEMNÁ POLÉVKA Z CUKETY (PŘIROZENĚ BEZLEPKOVÁ)

Ingredience:
menší mladá cuketa (cca 15 cm délky)
1 cibule
slunečnicový olej
kurkuma
koření Mahá
2 polévkové lžíce jáhelných vloček
stroužek česneku
sůl
kysaná smetana


Postup přípravy:
Na oleji osmažíme cibuli, pak přidáme kurkumu, koření Mahá a jáhelné vločky. Ještě chvíli mícháme, nakonec přidáme cuketu nakrájenou na kostky, osolíme a zalijeme vařící vodou. Na talíři ozdobíme pažitkou, kysanou smetanou nebo strouhaným sýrem.

Máme-li cuketu ze zahrádky, použijeme ji i se slupkou, polévka tím získá zelenou barvu.








RIZOTO S KOŘENĚNÝMI KOSTIČKAMI Z TOFU

Ingredience:
(přirozeně bezlepkové)
rýže (uvaříme zvlášť)
menší pórek
2 střední mrkve
1 balíček tofu
1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
1 čajová lžička mleté sladké papriky
1/2 čajové lžičky kurkumy
1čajová lžička koření Mahá
sůl
slunečnicový olej


Postup přípravy:
Nakrájíme tofu na malé kostičky (0,5x0,5cm) a obalíme je ve směsi kukuřičného škrobu, koření (paprika, Mahá, kurkuma) a soli. Obalené tofu osmažíme v rozpáleném oleji (opatrně obracíme, aby se na tofu utvořila zlatavá kůrčička). Vyndáme z oleje a dáme na stranu do misky. Na zbylém oleji s kořením osmahneme pórek nakrájený na kolečka a za stálého míchání přidáme hrubě nastrouhanou mrkev. Osolíme, zalijeme vařící vodou a chvíli podusíme, až se voda odpaří. Do hotové zeleniny jemně zamícháme vařenou rýži a hned podáváme. Na talíři posypeme kostičkami tofu.


ČOČKA S RÝŽÍ A JÁHLAMI


Ingredience:
150 g rýže
50 g jáhel
2 ks hřebíčku
250 g čočky
2 cibule
5 polévkových lžic slunečnicového oleje
1/4 čajové lžičky mletého zázvoru
bobkový list
1 čajová lžička Mahá koření
2 polévkové lžíce octa






Postup přípravy:
Jáhly spaříme vařící vodou, přidáme do rýže a propláchneme vodou. Vaříme je společně v dostatečném množství slané vody se 2 kusy hřebíčku. Po asi 5 minutách přebytečné množství vody slijeme a jáhly s rýží necháme alespoň hodinu dojít.

Čočku přes noc namočíme. Uvaříme ve vodě s bobkovým listem téměř do měkka a slijeme. Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli. Když začne lehce růžovět zamícháme do ní Mahá a mletý zázvor. Potom přidáme čočku, osolíme, dle potřeby podlijeme vodou a dusíme doměkka. Na zahuštění použijeme kukuřičný škrob nebo jáhelné vločky. Nakonec přidáme ocet a ještě krátce povaříme. Podáváme se zeleninovým salátem nebo kyselou okurkou.







STŘÍLECKÁ ZELENINOVÁ SMĚS S FAZOLEMI (PŘIROZENĚ BEZLEPKOVÁ)


Ingredience:
vařená rýže
naklíčené mungo
2 cibule
4 rajčata
2 papriky (různé barvy)
1/4 čajové lžičky mletého kmínu
1 čajová lžička mleté sladké papriky
4 polévkové lžíce slunečnicového oleje
1/4 čajové lžičky majoránky
špetka pepře
1 polévková lží






Postup přípravy:
Zvlášť uvaříme rýži a připravíme naklíčené mungo. Na oleji osmažíme cibuli, přidáme mletý kmín a mletou papriku, nakrájenou papriku, osolíme, podle potřeby podlijeme vodou a dusíme na mírném plameni. Po chvíli přidáme oloupaná rajčata a vařené fazole (místo fazolí můžeme pro změnu do směsi přidat sójový granulát nebo kostky) a dle potřeby zahustíme jáhlovou moukou. Pět minut před dovařením dochutíme trochou kečupu, majoránkou, špetkou pepře. Podáváme s rýží a naklíčeným mungem.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 250 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.