|
|
|
Bezlepkové recepty |
|
| Autor: správce deníku , 8.6.2006 | |
|
JEMNÁ POLÉVKA Z CUKETY (PŘIROZENĚ BEZLEPKOVÁ)Ingredience: menší mladá cuketa (cca 15 cm délky) 1 cibule slunečnicový olej kurkuma koření Mahá 2 polévkové lžíce jáhelných vloček stroužek česneku sůl kysaná smetana
Postup přípravy: Na oleji osmažíme cibuli, pak přidáme kurkumu, koření Mahá a jáhelné vločky. Ještě chvíli mícháme, nakonec přidáme cuketu nakrájenou na kostky, osolíme a zalijeme vařící vodou. Na talíři ozdobíme pažitkou, kysanou smetanou nebo strouhaným sýrem.
Máme-li cuketu ze zahrádky, použijeme ji i se slupkou, polévka tím získá zelenou barvu.
RIZOTO S KOŘENĚNÝMI KOSTIČKAMI Z TOFUIngredience: (přirozeně bezlepkové) rýže (uvaříme zvlášť) menší pórek 2 střední mrkve 1 balíček tofu 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu 1 čajová lžička mleté sladké papriky 1/2 čajové lžičky kurkumy 1čajová lžička koření Mahá sůl slunečnicový olej
Postup přípravy: Nakrájíme tofu na malé kostičky (0,5x0,5cm) a obalíme je ve směsi kukuřičného škrobu, koření (paprika, Mahá, kurkuma) a soli. Obalené tofu osmažíme v rozpáleném oleji (opatrně obracíme, aby se na tofu utvořila zlatavá kůrčička). Vyndáme z oleje a dáme na stranu do misky. Na zbylém oleji s kořením osmahneme pórek nakrájený na kolečka a za stálého míchání přidáme hrubě nastrouhanou mrkev. Osolíme, zalijeme vařící vodou a chvíli podusíme, až se voda odpaří. Do hotové zeleniny jemně zamícháme vařenou rýži a hned podáváme. Na talíři posypeme kostičkami tofu. ČOČKA S RÝŽÍ A JÁHLAMIIngredience: 150 g rýže 50 g jáhel 2 ks hřebíčku 250 g čočky 2 cibule 5 polévkových lžic slunečnicového oleje 1/4 čajové lžičky mletého zázvoru bobkový list 1 čajová lžička Mahá koření 2 polévkové lžíce octa
Postup přípravy: Jáhly spaříme vařící vodou, přidáme do rýže a propláchneme vodou. Vaříme je společně v dostatečném množství slané vody se 2 kusy hřebíčku. Po asi 5 minutách přebytečné množství vody slijeme a jáhly s rýží necháme alespoň hodinu dojít.
Čočku přes noc namočíme. Uvaříme ve vodě s bobkovým listem téměř do měkka a slijeme. Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli. Když začne lehce růžovět zamícháme do ní Mahá a mletý zázvor. Potom přidáme čočku, osolíme, dle potřeby podlijeme vodou a dusíme doměkka. Na zahuštění použijeme kukuřičný škrob nebo jáhelné vločky. Nakonec přidáme ocet a ještě krátce povaříme. Podáváme se zeleninovým salátem nebo kyselou okurkou.
STŘÍLECKÁ ZELENINOVÁ SMĚS S FAZOLEMI (PŘIROZENĚ BEZLEPKOVÁ)Ingredience: vařená rýže naklíčené mungo 2 cibule 4 rajčata 2 papriky (různé barvy) 1/4 čajové lžičky mletého kmínu 1 čajová lžička mleté sladké papriky 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje 1/4 čajové lžičky majoránky špetka pepře 1 polévková lží
Postup přípravy: Zvlášť uvaříme rýži a připravíme naklíčené mungo. Na oleji osmažíme cibuli, přidáme mletý kmín a mletou papriku, nakrájenou papriku, osolíme, podle potřeby podlijeme vodou a dusíme na mírném plameni. Po chvíli přidáme oloupaná rajčata a vařené fazole (místo fazolí můžeme pro změnu do směsi přidat sójový granulát nebo kostky) a dle potřeby zahustíme jáhlovou moukou. Pět minut před dovařením dochutíme trochou kečupu, majoránkou, špetkou pepře. Podáváme s rýží a naklíčeným mungem. |
|
Zobrazeno doposud 250 x.
|
|