Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

OŘECHOVÝ DORT

Autor: TOK(Kristýnka 02/04) , 13.6.2006
 

Ingredience:
5 vajec,
140 g cukru,
2 PL horké vody,
200 g mletých ořechových jader,
20 g kakaa,
20 g solamylu,
tuk na vymaštění formy,
višňový nebo jiný džem nebo 200 ml smetany ke šlehání,
ořechová jádra na ozdobu;

Poleva:
1 navršená PL solamylu,
2 PL vody,
70 g moučkového cukru,
20 g kakaa,
60 g tuku Iva.


Příprava:
Žloutky a polovinu dávky cukru ušleháme, přidáme horkou vodu a šleháme dále, až vznikne hustá pěna. Do sněhu z bílků přidáme nadvakrát zbývající cukr, ušleháme dohusta a lehce vmícháme do žloutkové pěny současně s jemně umletými ořechovými jádry, prosátým kakaem a solamylem. Těsto nalijeme do hodně vymazané dortové formy a upečeme v mírně vyhřáté troubě. Vychladlý dort rozkrojíme na dvě kola, spojíme je džemem nebo ušlehanou šlehačkou, polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme půlkami vlašských jader.

Příprava polevy:
Solamyl rozmícháme s vodou, přidáme ostatní přísady, vložíme do kastrolu s horkou vodou a mícháme, až se suroviny spojí v hladkou hustou polevu (nesmíme ji vařit).

Čerpáno z časopisu Vlasta staršího data vydání.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 206 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.