|
|
|
MÁTA |
|
| Autor: TOK(Kristýnka 02/04) , 14.6.2006 | |
| Máta peprná pochází snad z východní Asie, avšak v Egyptě se objevila už asi v roce 1600 před naším letopočtem. Její zbytky byly nalezeny v hrobce v Kamaku a je o ní nejstarší zmínka také v biblickém Novém zákoně. Pojmenování máty vzniklo podle Ovidiovy báje o nymfě Menthé, která utíkajíc před bohem podsvětí Hádem byla žárlivou Persefonou změněna v tuto květinku. V Evropě našla uplatnění až od 17. století.
Aroma: Díky značnému obsahu peprmintového oleje máta silně voní a chutná po mentolu.
Použití: Po přelití vařící vodou získáváme z listů výborný osvěžující čaj. Jemně nasekaná se hodí ke sladkým jídlům a do pikantních orientálních specialit. Zajímavou chuť dodá jogurtům a dalším mléčným výrobkům.
Léčivé účinky: Zklidňuje žaludek, pomáhá při zažívacích obtížích. Studený čaj se pije proti škytavce. |
|
Zobrazeno doposud 151 x.
|
|