(Rosmarinus officinalis). V našich podmínkách se musí na zimu přenést do mrazuprostých míst. Rozmarýn intenzívně voní po kafru a jehličí. Čárkovité listy se sklízejí v době květu, kdy obsahují nejvíce silic a tříslovin. 
 
 Rozmarýnový nálev se používá k čistění problematické pleti, lihový extrakt zase zevně při revmatických potížích. Pomáhá při poruchách zažívání na trávení a revmatismus. 
  Použití v kuchyni: má silnou pronikavou chuť (do pokrmu pro 4 osoby stačí 1 lžička). Koření se jím pečené vepřové, skopové, králík, dušená i pečená drůbež. Dodává rovněž pikantní chůť omáčkám, polévkám či zeleninovým pokrmům. 
  Ponechá-li se v pokrmu dlouho, může mu dodat hořkou pachuť (proto se dává do vajíčka na čaj nebo se používá v bylinkovém sáčku).
  Nikdy nepoužíváme společně s bobkovým listem!
  |