| 
	| 
	
	
 |  
ŠÍPKY |  
 |  
| Autor: TOK(Kristýnka 02/04) , 14.6.2006 |  |  
 |   Šípky ( Fructus cynosbati) - mají vynikající hodnotu vitaminu C, a A, obsahují i vitaminy K, PP, B 1, B 2, v jádrech je hodně E ( 47 mg ve 100 g oleje z jader), z nichž u nás roste 25 druhů ze 300 druhů severní polokoule země. Bývaly velice často používány v lékařství a lidovém léčitelství. Z šípků se připravuje nejen víno, ale oblíben je i čaj, který je v zimních měsících dobrým zdrojem vitaminu C. 
  Připravuje se i šípková zavařenina a šípkový protlak. Šípková růže ( stolistá, galská) Rosa canina. U nás roste na stráních, na mezích, v křovinách od nížin až do podhůří. U nás je nejrozšířenější a nejznámější ze všech botanických druhů růží. Z korunních plátků růží se dříve vyráběl sirup osvěžující při horečkách a ledvinových chorobách.
  V Turecku si labužníci pochutnávají na cukrovaných růžových lístcích. Kromě toho si Turci potrpí na růžové víno a likéry.  |  
	
  |  
 
Zobrazeno doposud 98 x. 
 | 
 |