Ochucené hořčice jsou vlastně hotové hořčice, do nichž přidáváme bylinky, koření nebo jiné přísady.
Už v 16. století, kdy bylo Tewkesbury střediskem výroby anglické hořčice, se těšila velké oblibě palčivá hořčice s křenem. Dnes je nabídka druhů ochucených hořčic bohatá. Prodávají se hořčice ochucené lahodnými bylinkami – bazalkou, estragonem nebo mátou; dále okořeněné celým zeleným pepřem, čili a zázvorem, či upravené na ovocnou příchuť citronem,limetou nebo bobulovinami.
Někteří výrobci jsou vskutku vynalézaví. Moutarde aux quatre fruits je francouzská hořčice ochucená čtyřmi druhy letního ovoce a červenou řepou. V Anglii se hořčice často dochucuje medem, sladovou whisky nebo určitým druhem piva. Italská kombinace kandovaného ovoce se sladkým hořčičným sirupem připomíná navzdory svému názvu – mostarda di Cremona – spíše čatní nez hořčici.
Ochucení hotových hořčic
Dnes se ochucené hořčice běžně prodávají a používají se jako lahodná přísada ke studenému masu, rybám, drůbeži, paštikám i zelenině. Můžeme však jimi v receptech nahradit i obyčejné hotové hořčice, pokud k pokrmům chuťově ladí. Ochucené hořčice můžeme připravit i doma, a to s minimalními náklady.
Na každých 125 g hořčice dáme asi 2 lžičky bylinek, nebo jiných přísad, a necháme před použitím nejméně 10 minut stát, popř. ještě dochutíme, aby byly ostřejší. Smícháním hořčice s jogurtem nebo kysanou smetanou získáme lahodnou omáčku k dušené zelenině nebo mořským živočichům. |