Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Celiakie není konec života, ale začátek něčeho nového

Autor: Ariela5 , 18.8.2006

Pro většinu populace znamená slovo bezlepkový totéž co hnusný či odporný. Pravda je však někde zcela jinde. To, že je z jídelníčku vyloučen lepek – pšeničná, ječmenná, žitná, ovesná mouka není konec světa. Máme ještě spoustu dalších vynikajících potravin. Zelenina, ovoce, maso, voda. S tím se dá už něco dělat. Tak neztrácejte hlavu, může být hůř, ale není.


Jistě jste již přečetli mnoho publikací o této dietě, navštívili spoustu internetových adres a nejste z toho moudří a říkáte si co nového tu tak najdu? Možná nic, ale možná naopak získáte nový pohled na tuto stravu. Bezlepkovou dietou Vám všem ve Vaší rodině začíná nový  život. Začnete si uvědomovat co jíte, přečtete i ta nejdrobnější písmenka na obalu potravin, prostudujete všechna „éčka“ a zhrozíte se nad tím co vše konzumujete. Možná učiníte i ten krok co já. Odstěhujete se na samotu s velkou zahradou a vše budete pěstovat sami. Po roce budete uštváni a unaveni a řeknete si STOP takhle to dál nejde. Jsem přeci jen člověk.


Vyzkoušela jsem stovky receptů, vyhodila stovky nedopečených a nepoživatelných chlebů, buchet, knedlíků a věřte nevěřte, přišla jsem na nové recepty, vynikající a naprosto nerozeznatelné od „normálních“ potravin. Otázkou zůstává to, co je to „normální“ Pro Vás je normální bezlepková strava. Bezlepková dietu nesmíte brát jako ujmu, to není katastrofa, je to nový životní styl, protože bez lepku jste zdraví, silní. Je to nová etapa Vašeho života, tak si jí vychutnejte. Za pár let si už ani nevzpomenete, a ani Vám nepřijde, že byste mohli jíst jinak.Věřte mi. Prošla jsem si tím.


 


Při této dietě je třeba si uvědomit, že máte vlastně štěstí, že vaši lékaři došli k takovéto diagnóze. Je řada lidí, kteří se ke správné diagnóze dostali až po letech potíží, kdy je doktoři posílali od čerta k ďáblu a kdy už se mohly projevit negativní dopady choroby na celý organismus. Pro bezlepkovou dietu je velice důležitá informovanost a komunikace.


Snažte se být neustále ve střehu a čerpat nové informace. Vaše nemoc vám bude bližší, pokud se o ní dozvíte více podrobností. Můžete se také dozvědět o výskytu lepku v potravinách, kde byste ho nečekali, a tím omezit jeho možný přísun. Naopak můžete zjistit, co dalšího je pro vás vhodné, a tím si rozšířit jídelníček.


 


Najděte si svůj styl v tom, jak se k dietě postavíte. Je jasně dáno, co se při dietě může a co nesmí jíst a toho se stále držte. Existuje ale celá řada potravin a nápojů, kde lepek s největší pravděpodobností není přítomen, ale není to nikde potvrzené. Jedná se např. o různé druhy alkoholu, přídatné látky, cukrovinky. Setkáte se s názorem, že lepek může být všude. Můžete ale také potkat lidi, kteří pijí všechny druhy alkoholu (i pivo), přídatným látkám nevěnují pozornost, cítí se v pohodě a jejich testy potvrzují, že dietu dodržují správně. Záleží tedy na vás, jak se zařídíte.


Snažte se rozšiřovat své obzory i ve věcech vaření. Bezlepková dieta vás může nasměrovat na zdravější způsob stravování i na kuchyně jiných národů. Poznáte tak řadu nových výtečných a přirozeně bezlepkových pokrmů, kterými si obohatíte jídelníček. Můžete však zůstat věrni české tradiční kuchyni. Téměř všechno totiž lze vyrobit i z bezlepkové mouky, a proto se nemusíte loučit s knedlíky, hustými omáčkami a s buchtami. Můžete postupovat podle svých receptů nebo zkusit jiné, ověřené. Ať se vydáte při vaření jakýmkoliv směrem, zcela jistě se z vás časem stanou skvělí kulináři. A já vám s tím chci trochu do začátku pomoci.


Zkontaktujte se s dalšími bezlepkáři. Je příjemné poznat někoho, kdo na tom je stejně jako vy. Máte tak možnost probrat praktické aspekty diety, navzájem si poradit a navíc nemáte pocit, že v tom jste sami. To má význam zejména u dětí. Je dobré je poslat na tábor, kde je zabezpečena příprava diety a kde dítě po seznámení s ostatními pochopí, že se u něj nejedná o něco výjimečného.


 


Je třeba si uvědomit, že můžete jíst vše na co jste zvyklí a na co máte chuť, jen s malými změnami. Máte chuť na srnčí na víně? Ano dejte si, jen zahustit kukuřičnou moukou, místo knedlíku polentu a máte velmi chutné jídlo. Ani nad oslavou narozenin nemusíte zoufat.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 701 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.