Úvod do bezlepkové diety
Bezlepková dieta se dodržuje při nemocech nesnášenlivosti lepku (glutenu), jako jsou celiakie nebo Duhringův syndrom. Nesnášenlivost lepku je při těchto onemocněních trvalá a nelze ji v současné době vyléčit. Základní terapií je úplné vyloučení lepku ze stravy po celý život.
Lepek je směs bílkovin obsažená v obilných zrnech. Nesnášenlivost vzniká na jeho část - bílkovinu, která se u pšenice nazývá gliadin, u ječmene hordein, u ovsa avenin a u žita sekalin.
Při bezlepkové dietě je nutné vyloučit ze stravy pšenici, žito, oves a ječmen a výrobky z nich.
Výrobky označené jako bezlepkové (slovně či symbolem přeškrtnutého klasu) jsou pro dietu vhodné.
Zakázané potraviny:
Ječmen, pšenice (včetně špaldy), žito, žitovec (triticale), oves a veškeré výrobky, které je obsahují:
Výrobky z mouky - pečivo, strouhanka, cukrářské výrobky, těstoviny, knedlíky
Vločky, kroupy, krupky, lámanka, krupice
Rostlinné maso seitan (vysoký obsah lepku)
Je nutné se vyhýbat i potravinám, které obsahují lepek ve skryté formě. Jedná se o výrobky a jídla, ve kterých byla mouka užita jako přídavek, nebo u kterých v průmyslovém provedení není jisté, zda obsahují lepek.
U těchto potravin je třeba sledovat složení:
Polévky, omáčky
Kečupy, majonézy, dresinky, hořčice, sojová omáčka, dochucovadla
Uzeniny, konzervy, paštiky, výrobky z mletého masa
Sojová a jiná rostlinná masa (klaso, ROBI)
Kypřící prášky, pudinky
Cukrovinky
Zmrzliny
Jako náhrada za zakázané potraviny se v bezlepkové kuchyni používají:
Brambory, rýže, kukuřice, pohanka, sója, luštěniny, amaranth, proso (jáhly) a výrobky z nich (např. mouka, škroby, krupice,...) |