Suroviny:
140g celých loupaných mandlí, 100g pískového cukru, 2 bílky, 1/8 lžičky kyseliny vinné, 1/2 lžičky vanilkové tresti, 1/2 lžičky mandlové tresti, 15g kakaového prášku, 30g moučkového cukru a trochu na posypání
Postup:
1- Ve velké pánvi na středním plameni upražte mandle dohněda. Odstavte z plamene a dejte zchladnout.
2- V mixéru smíchejte mandle s polovinou cukru. Střídavě mixér zapínejte a vypínejte, až jsou mandle jemně rozsekané.
3- Nechte předehřát troubu na 170°C. Plech pokryjte fólií nbo pergamenovým papírem na pečení.
4- V malé míse šlehejte elektrickým šlehačem bílky s kyselinou vinnou na jemný sníh. Postupně přisypávejte zbývající cukr, šlehejte, až se cukr rozpustí a sníh je lesklý a tuhý. Vmíchejte vanilkovou a mandlovou tresť. Gumovou stěrkou nebo metlou na šlehání opatrně vmíchejte rozsekané mandle, kakaový prášek a 30g prosátého moučkového cukru.
5- Lžící naplňte sáček opatřený širší rovnou špičkou (průměr asi 1 cm). Na plech vytlačujte kopečky velké asi 4 cm ve vzdálenosti 2,5 cm od sebe
6- Pečte 15 minut, nebo až jsou kopečky křehké. Nechte zchladnout 10 minut na plechu. Špachtlí přendejte kopečky na drátěný rošt a nechte je zcela vychladnout. Kopečky posypejte hustě moučkovým cukrem. Uložte v uzavřené nádobě.
|