|
Všechny naše deníky
|
|
-
NAROZENINY srpňátkových maminek
(4 články)
Sem může každý napsat datum svého narození,ať víme,kdy máme gratulovat :-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
[<<Předchozích 90] Poslední články ze všech deníků 91 až 100 z 124 [Dalších 24 >>]
|
| saunerčino poslední lednové prasátko | RECEPTY |
|
Originál je z vepřového boku, ale dá se i z jiného masina, jen bude potřeba přidat tuk. Bok na plátky pečeme podlitý vodou, osolený, opepřený a okmínovaný. Asi tak půl hoďky před dopečením na to vylijeme sklenici Kunovjanky. Já dávám dvě nebo Kunovjanku + pytlík mražené zeleniny (máme tady tu zeleninu rádi). A dopečeme do nazlátlé barvy, můžeme mírně opaprikovat či dát grilovací koření. Podávat s bramborovou kaší. |
| Více ... |
| Vložil: dib (matěj 21.8.05) dne 31.1.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| hovězí na víně s brusinkami | RECEPTY |
|
potřebujeme: 1kg hovězího (kližka, libové přední) 2 lžíce hladké mouky 3 velké cibule, nejlíp červené, nakrájené na plátky 4-5 lžic olivového oleje 300ml červeného vína 300ml hovězího vývaru 4 lžíce brusinek (zavařených) sůl, pepř, sekaná petrželka na ozdobení
postup: maso se nakrájí na kostky (jako do guláše), popráší moukou, solí a pepřem. předehřát troubu na 200°. v pekáči (bude se pak dávatdo trouby) rozehřát část oleje, opéct kousky masa do hněda. pak hned vyjmout na talíř. do kastrolku přidat zbytek oleje, osmahnout cibuli, přidat maso i se šťávou co se pustila na talíři, přilít víno a vývar, osolit, opepřit. vložíme do trouby (peče se rovnoměrněji než při dušení na šporáku a je to skoro bez práce..). po 10minutách zmenšíme teplotu o 20° a dusíme asi hodinu a půl doměkka. občas zkontrolujeme, popř. podlijeme horkou vodou nebo vínem. na závěr přidáme brusinky, promícháme a ještě prohřejeme (!!!bez brusinek je to jenom poloviční dobrota!!!). výborné s knedlíkem, rýží i bramborovou kaší.
|
| Více ... |
| Vložil: dib (matěj 21.8.05) dne 25.1.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Tiramisu z pomazánkového másla | RECEPTY |
|
- 400g pomazánkového másla bez příchuti
- 200ml smetany ke šlehání
- 2–3 lžíce moučkového cukru
- 100g strouhané čokolády
- 40 dětských piškotů, mohou být i kakaové
- hrnek silné rozpustné kávy smíchané se 3 lžícemi likéru (kávového, vaječného, amaretta)
Pomazánkové máslo utřete v míse s cukrem a smetanou. Piškoty namočte v kávě s likérem, ale neměly by nasáknout úplně. Pak je v jednotlivých sklenkách nebo ve větší míse vrstvěte se smetanovým krémem. Uložte zhruba na dvacet minut do chladničky. Před podáváním ozdobte strouhanou čokoládou |
| Více ... |
| Vložil: Jane + Viktorie 26.8. dne 21.1.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
- 2 lžíce rostlinného oleje (slunečnicového či olivového)
- 1 velkou bramboru, oloupanou a nakrájenou na jemné plátky
- 200g hovězího masa z konzervy nebo lunchmeatu
- 400g konzervovaných fazolí v tomatové omáčce
- 1–2 lžičky worcesterské omáčky na dochucení
Na vysoké pánvi s těžkým dnem rozpalte olej a vhoďte na něj plátky syrové brambory. Smažte 7 až 10 minut, dokud nebudou křupavé. Nakrájejte na tenčí plátky konzervované maso.Opečené brambory vyndejte nebo obracečkou shrňte na stranu (zůstanou pěkně prohřáté) a na uvolněné místo přidejte plátky masa. Několik minut je smažte – maso se nesmí rozpadat, mělo by místy mírně zhnědnout a být křupavé. Nakonec vsypte fazole, kápněte worcester a směs zlehka promíchávejte. |
| Více ... |
| Vložil: Jane + Viktorie 26.8. dne 21.1.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
Ingredience:
1 velký bílý jogurt, 1 kelímek od jogurtu polohrubé mouky, 1-2 vejce, sůl, 1 cibule, rajčata, papriky, točený salám, strouhaný sýr, oregano, provensálské koření
Příprava: Z jogurtu, polohrubé mouky, vejce a soli uděláme těsto, které rozetřeme na vymazaný pekáč (já to dala na pečíci papír). Povrch poklademe na proužky nebo kolečka nakrájenou cibulí a zeleninou, na kostičky nakrájeným točeným salámem (já ho nastrouhala), jemně posypeme kořením a strouhaným sýrem. Upečeme v troubě. (možno dát co Vám chutná, já dala např. houby, oregano jsem myslím neměla, tak jsem dala grilovací koření). |
| Více ... |
| Vložil: Jani,Bára 17.8.05, Vašík3.4.07 dne 20.1.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
Zeleninová polévka
Nastrouháme mrkev, celer, petržel a přidáme nasekanou petrželku. Zalijeme vodou a dáme vařit. Za varu přidáme těstoviny nebo rýži.
Vločková polévka s droždím
6dl vody, 20g vloček, 40g kořenové zeleniny, 20g másla, 20g droždí, 10g cibule, žloutek, sůl, petrželka Vločky a jemně nakrájenou zeleninu dáme vařit do 1/3l vody. Pokrájenou cibuli osmahneme na másle, přidáme k ní droždí a upražíme ho do zlatova. Zalijeme vodou, přidáme uvařené vločky a ochutíme žloutkem a petrželkou.
Vaječná polévka
2 vejce, 2 lžičky mouky, 1 bobkový list, 2 lžíce kyselé smetany, sůl Světlou máslovou jíšku zředíme 1/2l vody, přidáme bobkový list, osolíme a povaříme. Do vařící polévky opatrně rozklepneme vejce, aby zůstala celá. Necháme vařit ještě 4 minuty. Vyjmeme bobkový list. Na talíř dáme lžíci kysané smetany, kterou zalijeme polévkou.
Třená bramborová polévka
4 brambory, 50g kořenové zeleniny, 1 lžíce mouky, 1 lžička másla, sůl Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kousky a dáme je vařit do malého množství vody. Vaříme doměkka. Měkké brambory rozmícháme ve vodě na kaši. Přidáme do ní mouku, máslo a 3/8l horké vody. Přidáme zvlášť vařenou zeleninu nakrájenou na nudličky i se zeleninovým vývarem. Zalijeme vše mlékem, ochutíme trochou muškátového květu a majoránkou.
Pohanková polévka
50g pohanky, 1 lžíce olivového oleje, 1 malý pórek, 100g mrkve, petrželka, sůl Pohanku umeleme a osmahneme na lžíci oleje. Dolijeme ji vodou na 1 l a přivedeme k varu. Do polévky přidáme nastrouhanou mrkev, nakrájený pórek a vaříme. Ochutíme petrželkou. |
| Více ... |
| Vložil: Alexy a Mišel*30/07/05* dne 19.1.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
Zeleninové kaše
Připravíme si vařenou zeleninu (jako do blivajzků). Zároveň si nachystáme pohanku, jáhly, nebo ovesné vločky - spaříme je a v neosolené vodě, necháme cca 15 minut odstát, pak vaříme doměkka dokud se z nich nevyvaří skoro všechna voda, pokud pak ještě nejsou dost měkké, trochu vody přidáme a vaříme dál (jako s rýží). Zeleninu pak rozmačkáme vidličkou (propasírujeme/nakrájíme na kousky) a smícháme s vločkami/jáhlami/pohankou. Na závěr samozřejmě přijde lžička olivového oleje, v případě potřeby můžeme trošku naředit převařenou vodou. Labužníci si mohou přimíchat i trochu žervé. (od 8m, vločky od 9m)
Rajská
Domácí rajský protlak (návod najdete v sekci zavařování) se trochu povaří a přidá se do něj předem uvařená rýže a trocha vařené a rozmačkané mrkve (asi 1 vrchovatá lžička na 100ml protlaku s rýží) a lžička olivového oleje. Může se přidat i troška hovězího masa. (od 8m, s hovězím od 8,5m)
Špenát s bramborami a žloutkem
Rozmražený špenát se důkladně provaří, smíchá s uvařenými a rozmačkanými bramborami a rozdrobeným vařeným žloutkem. Trochu se zředí vodou a na závěr omastí lžičkou olivového oleje. (od 9m)
Špenát s bramborem a žloutkem II
Rozmražený špenát (asi 100g) povaříme v trošce mléka (Hamilon nebo co běžně používáte) asi pět minut, přidáme do něj brambory (100g) uvařené s trochou mletého kmínu a půlku vařeného vaječného žloutku (vajíčko vaříme 13 minut), brambory rozmačkáme vidličkou, dobře vše promícháme a necháme ještě dvě minuty přejít varem. Můžeme přidat pár kapek lisovaného olivového oleje.
Těstoviny se zeleninou
Uvařte si těstoviny a nějakou zeleninu - např. mrkev, hrášek, brokolici, květák, kukuřici. Brokolici nebo květák stačí rozdělit na malinké růžičky, mrkev nakrájejte na kostičky (samozřejmě můžete všechno i rozmačkat vidličkou apod.). Všechno to pak smícháme (my dáváme nejvýš 3 různé druhy zeleniny) a opět přidáme lžičku olivového oleje. (od 9,5m)
Kaše se zeleninou
Uvaříme předem rozmixovanou zeleninu, zahustíme rýžovou kaší bez mléka (např. Hami) a přidáme trochu olivového oleje.
Kaše z červené řepy I.
Červenou řepu vaříme ve slupce asi hodinu. Potom řepu oloupeme a rozmixujeme. Pro miminko nesolíme, zbytek můžeme ochutit a podávat jako přílohu.
Kaše z červené řepy II.
Červenou řepu oloupeme a nastrouháme, vaříme asi 15 minut s trochou fenyklu. Podle potřeby mixujeme nebo rozmačkáme vidličkou. Takto upravenou řepu můžeme podávat samotnou, přidávat do rýže, do brambor nebo do zeleninových či ovocných směsí.
Dušená mrkev s rýží
Čerstvou mrkev ve větších kouscích vaříme 10 minut v páře. Pak rozmixujeme s rýžovou kaší nebo vařenou rýží. Takto připravená mrkev si zachová svou chuť i vitamíny. Přidáme trochu olivového oleje. (V mrkvi je provitamín A, vitamín A se z něj teprve vytvoří a přidáním tuku tomu napomůžeme.) |
| Více ... |
| Vložil: Alexy a Mišel*30/07/05* dne 19.1.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
Ovocná kaše - mléčná
Postup je stejný jako u kaše nemléčné, jen před přidáním ovoce do kaše vmícháme trochu Sunaru (na 100ml kaše asi 1 odměrku), už dál nevaříme. (od 6,5m, ovesné vločky od 9m)
Obilná kaše bezmléčná - s ovocem
100 g obilné kaše, 40 g ovocné šťávy (jablečné, hruškové, hroznové), nebo ovocného pyré (jablečné, hruškové, nebo banánové). Smícháme uvařenou kaši s ovocnou šťávou nebo s pyré (je možné použít i dva druhy ovoce).
Rýžová kaše (H.A.) - základní recept
70g rýže, 70ml vody, 200ml H.A. přípravku (připraveného dle návodu), 1 kávová lžička slunečnicového, nebo kukuřičného oleje, pro doslazení je možné přidat 1/2 kávové lžičky hroznového cukru. Rýži nasypat do vařící vody, povařit asi 5 minut, přilít horký H.A. přípravek a dovařit na kaši. Dobře promíchat, po ochlazení vmíchat olej.
Rýžová kaše (H.A.) s ovocem
100g rýžové kaše s H.A. přípravkem, 20g jablečného, hruškového, nebo banánového pyré Smícháme rýžovou kaši s ovocným pyré (je možné použít i dva druhy ovoce)
Rýžová kaše s jablky
Uvařenou rýži smícháme s jemně nasekanými jablky, posypeme rozinkami a zalejeme připravenou mléčnou rýžovou kaší (např. Hami).
Tvarohová kaše
Rýži rozvaříme v mléce spolu s 1 oloupaným jablem na kaši (25 dkg rýže v 1 l mléka). Do hotové kaše vmícháme 1/2 netučného tvarohu. (od 1r)
Vločková kaše s medem a skořicí
Ve vodě uvaříme vrchovatou lžíci vloček, scedíme a přidáme trochu mléka, uvaříme kaši, ve které pak podusíme 1 nastrouhané jablko. Přidáme rozinky, skořici a lžíci medu. (od 1r) |
| Více ... |
| Vložil: Alexy a Mišel*30/07/05* dne 19.1.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Avignonská bábovka | RECEPTY |
|
Ingredience: 3 vejce 1/2 kostky Hery nebo másla 200 g cukru 200 g hrubé mouky 100 g mletých vlašských ořechů 1 prášek do pečiva 125 ml mléka
Příprava: Ušleháme žloutky s cukrem a tukem. Pak přimícháme mouku, prášek do pečiva, mléko a pomalu přidáváme ořechy. Nakonec opatrně smícháme s ušlehaným sněhem z bílků a nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy (nebo do silikonové). Pečeme asi na 150-160 st. asi 50 min. |
| Více ... |
| Vložil: Eset+2M dne 19.1.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Kuřecí závitky se zelím | RECEPTY |
|
Ingredience:
Kuřecí prsa (lepší jsou stehenní řízky), tvrdý sýr, jablko, kyselé zelí, strouhanka, vajíčko, hladká mouka, sůl, pepř, 1 dl mléka, cibule
Postup:
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, poklademe na hrubo strouhaným sýrem, kyselým zelím a plátky jablka. Zamotáme, obalíme v trojobalu. Formu vymažeme máslem, poklademe kolečky cibule, vložíme závitky, posypeme sýrem, zalijeme mlékem a zakryté pečeme 45 minut. 10 minut dopečeme odkryté. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem. |
| Více ... |
| Vložil: Eset+2M dne 19.1.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
[<<Předchozích 90] Poslední články ze všech deníků 91 až 100 z 124 [Dalších 24 >>] Upozornění: Dalších 129 článků v tomto výběru je soukromých (nemáte k jejich prohlížení oprávnění).
|
|
|