Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Všechny naše deníky

  • KONTAKTY  (51 článků)
  • NAROZENINY srpňátkových maminek  (4 články)
    Sem může každý napsat datum svého narození,ať víme,kdy máme gratulovat :-)
  • Alexy  (2 články)
  • Alik  (1 článek)
  • Ania 
  • Benulka 
  • Brabka 
  • Bubu 
  • Bulisák  (2 články)
  • Capulinda 
  • Dančák 
  • Dani 32  (2 články)
  • Diasy 
  • Dib  (2 články)
  • Eliška   (1 článek)
  • Elli  (2 články)
  • Eset  (4 články)
  • Esmeralda 
  • Evík 
  • Evinuna 
  • Fiona 
  • Gabita 
  • Gerberka 
  • Hanka 
  • Haňuša  (2 články)
  • Iveta 
  • Ivka+Matouš  (1 článek)
  • Jana+Lukáš 
  • Jana+Pavlík  (2 články)
  • Jana31 
  • Jane 
  • Janes  (1 článek)
  • Jani  (1 článek)
  • Jeny 
  • Jettinka 
  • Jiřina  (2 články)
  • Kaciia 
  • KackaMik 
  • Kačka,26 
  • Kamila100  (1 článek)
  • Kateřinka  (1 článek)
  • Katka&Nikolka  (3 články)
  • Katth 
  • Katttja  (4 články)
  • Kičína 
  • Kikous 
  • Kulka  (1 článek)
  • Leknin  (1 článek)
  • Lenka+Kubík 
  • Lenka27 
  • LoraX  (2 články)
  • Lubajz  (1 článek)
  • Lucie32  (1 článek)
  • Malina1  (1 článek)
  • Mapina  (1 článek)
  • Marfuška 
  • Matalea  (1 článek)
  • mischkaR  (2 články)
  • Myšulka 
  • Ocicko 
  • Pavla1 
  • Pavlýsek 
  • Perlicka  (3 články)
  • Petinka  (2 články)
  • Pětník 
  • Peťula  (3 články)
  • Piklik 
  • Prvosenka 
  • Ratunka  (5 článků)
  • Reby 
  • Renda 28  (2 články)
  • Romísek  (1 článek)
  • Samika  (1 článek)
  • Saunerka  (1 článek)
  • Sojovky  (3 články)
  • Stonožka  (4 články)
  • Strašidýlko  (1 článek)
  • Sylvie  (2 články)
  • Šárka 
  • Tereza 28 
  • Tesa 
  • Valtrs  (1 článek)
  • Vařečka  (1 článek)
  • Vedim 
  • Zandulka 
  • Zviratko 
  • Želvík 

[<<Předchozích 100] Poslední články ze všech deníků 101110 z 124 [Dalších 14 >>] 
 Recepty - první příkrm PŘÍKRMY

Mrkvička

Ingredience: 1-2 menší mrkve, 125ml kojenecké vody.

Postup: mrkev rádně očistěte a nakrájejte na kolečka, přidejte vodu a povařte do měkka, to znamená asi 6-9 minut dle velikosti mrkve. Poté mrkev i s vodou řádně rozmixujte na kasičku.

 

Brokolice

Ingredience: 3-4 růzičky brokolice, 125ml kojenecké vody.

Postup: brokolici prohlédněte a  nakrájejte na mensí kousky, dejte do kastrůlku a povařte 4-5 minut. Poté rozmixujte.

 

Jablko

Ingredience: 1čerstvé jablko,125ml kojenecké vody.

Postup: oloupejte jablko a opláchněte vodou, nakrájejte na osminky a povařte 4-5 minut. Po uvaření směs rozmixujte.

 

Brambor

Ingredience: 1-2 brambory, 125ml kojenecké vody

 

Více ...
Vložil: Alexy a Mišel*30/07/05* dne 19.1.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Polévky 1 PŘÍKRMY

Polévka s rýzí

Ingredience: 1 malá mrkev, 1 lzíce mrazeného hrachu, lzíce rýze, růzička brokolice, kojenecká voda a půl lzičky panenského olivového oleje.

Postup: zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky, vlozíme do vody a i s rýzí povaříme. Přidáme olej (důlezitý kvůli rozpustnosti vitamínů) a rozmixujeme.

 

Polévka s kuřecím masem

Ingredience: kousek kuřete ( malé stehýnko), růzička květáku, mrkev, 1 malý brambor a kousek pórku, 500ml vody.

Postup: kuřecí maso dáme vařit do vody (vodu rozhodně nesolíme), přidáme očistěnou mrkev a pórek. Vaříme asi 45 minut dokud není maso měkké. Poté scedíme vývar a obereme maso. Do kastrůlku dáme vývar a povaříme v něm 4-5 minut drobně nakrájený brambor a květák. Přidáme kousek masa a mrkvičku a rozmixujeme. Paklize se nám zdá pyré husté, přidáme jestě trochu převařené vody a zředíme jej.

Drůbeží polévka

Dáme vařit 2 - 3 kousky drůbežího masa, když je maso měkké, vyjmeme jej a do vývaru dáme mrkev, hrášek, brokolici, květák, celer, petržel. Vaříme do změknutí a pak přidáme zpět maso.

Krůtí polévka

Dáme vařit 2 - 3 kousky krůtího masa, když je maso měkké, vyjmeme jej a do vývaru dáme mrkev, hrášek, brambory. Vaříme do změknutí a pak přidáme zpět krůtí maso.

Polévka bramborová

Dáme vařit brambory, zeleninu - mrkev, celer a petržel na jemno nastrouhanou s trochou kmínu, majoránky a soli.Zahustíme jíškou z hladké mouky a másla.Můžeme přidat trochu česneku.

Rajská polévka

Dvě oloupaná rajčata, jedno menší jablko, 30 g celeru a lžičku polohrubé mouky vaříme v nesolené vodě.

Špenátová polévka

Ve vodě podusíme špenát, zakapeme citrónem, přidáme zeleninu a povaříme do změknutí.

Více ...
Vložil: Alexy a Mišel*30/07/05* dne 19.1.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Polévky 2 PŘÍKRMY

Zeleninová polévka

Nastrouháme mrkev, celer, petržel a přidáme nasekanou petrželku. Zalijeme vodou a dáme vařit. Za varu přidáme těstoviny nebo rýži.

Vločková polévka s droždím

6dl vody, 20g vloček, 40g kořenové zeleniny, 20g másla, 20g droždí, 10g cibule, žloutek, sůl, petrželka
Vločky a jemně nakrájenou zeleninu dáme vařit do 1/3l vody. Pokrájenou cibuli osmahneme na másle, přidáme k ní droždí a upražíme ho do zlatova. Zalijeme vodou, přidáme uvařené vločky a ochutíme žloutkem a petrželkou.

Vaječná polévka

2 vejce, 2 lžičky mouky, 1 bobkový list, 2 lžíce kyselé smetany, sůl
Světlou máslovou jíšku zředíme 1/2l vody, přidáme bobkový list, osolíme a povaříme. Do vařící polévky opatrně rozklepneme vejce, aby zůstala celá. Necháme vařit ještě 4 minuty. Vyjmeme bobkový list. Na talíř dáme lžíci kysané smetany, kterou zalijeme polévkou.

Třená bramborová polévka

4 brambory, 50g kořenové zeleniny, 1 lžíce mouky, 1 lžička másla, sůl
Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kousky a dáme je vařit do malého množství vody. Vaříme doměkka. Měkké brambory rozmícháme ve vodě na kaši. Přidáme do ní mouku, máslo a 3/8l horké vody. Přidáme zvlášť vařenou zeleninu nakrájenou na nudličky i se zeleninovým vývarem. Zalijeme vše mlékem, ochutíme trochou muškátového květu a majoránkou.

Pohanková polévka

50g pohanky, 1 lžíce olivového oleje, 1 malý pórek, 100g mrkve, petrželka, sůl
Pohanku umeleme a osmahneme na lžíci oleje. Dolijeme ji vodou na
1 l a přivedeme k varu. Do polévky přidáme nastrouhanou mrkev, nakrájený pórek a vaříme. Ochutíme petrželkou.

Více ...
Vložil: Alexy a Mišel*30/07/05* dne 19.1.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Hlavní jídlo 2 PŘÍKRMY

Zeleninové kaše

Připravíme si vařenou zeleninu (jako do blivajzků). Zároveň si nachystáme pohanku, jáhly, nebo ovesné vločky - spaříme je a v neosolené vodě, necháme cca 15 minut odstát, pak vaříme doměkka dokud se z nich nevyvaří skoro všechna voda, pokud pak ještě nejsou dost měkké, trochu vody přidáme a vaříme dál (jako s rýží). Zeleninu pak rozmačkáme vidličkou (propasírujeme/nakrájíme na kousky) a smícháme s vločkami/jáhlami/pohankou. Na závěr samozřejmě přijde lžička olivového oleje, v případě potřeby můžeme trošku naředit převařenou vodou. Labužníci si mohou přimíchat i trochu žervé.
(od 8m, vločky od 9m)

Rajská

Domácí rajský protlak (návod najdete v sekci zavařování) se trochu povaří a přidá se do něj předem uvařená rýže a trocha vařené a rozmačkané mrkve (asi 1 vrchovatá lžička na 100ml protlaku s rýží) a lžička olivového oleje. Může se přidat i troška hovězího masa.
(od 8m, s hovězím od 8,5m)

Špenát s bramborami a žloutkem

Rozmražený špenát se důkladně provaří, smíchá s uvařenými a rozmačkanými bramborami a rozdrobeným vařeným žloutkem. Trochu se zředí vodou a na závěr omastí lžičkou olivového oleje.
(od 9m)

Špenát s bramborem a žloutkem II

Rozmražený špenát (asi 100g) povaříme v trošce mléka (Hamilon nebo co běžně používáte) asi pět minut, přidáme do něj brambory (100g) uvařené s trochou mletého kmínu a půlku vařeného vaječného žloutku (vajíčko vaříme 13 minut), brambory rozmačkáme vidličkou, dobře vše promícháme a necháme ještě dvě minuty přejít varem. Můžeme přidat pár kapek lisovaného olivového oleje.

Těstoviny se zeleninou

Uvařte si těstoviny a nějakou zeleninu - např. mrkev, hrášek, brokolici, květák, kukuřici. Brokolici nebo květák stačí rozdělit na malinké růžičky, mrkev nakrájejte na kostičky (samozřejmě můžete všechno i rozmačkat vidličkou apod.). Všechno to pak smícháme (my dáváme nejvýš 3 různé druhy zeleniny) a opět přidáme lžičku olivového oleje.
(od 9,5m)

Kaše se zeleninou

Uvaříme předem rozmixovanou zeleninu, zahustíme rýžovou kaší bez mléka (např. Hami) a přidáme trochu olivového oleje.

Kaše z červené řepy I.

Červenou řepu vaříme ve slupce asi hodinu. Potom řepu oloupeme a rozmixujeme. Pro miminko nesolíme, zbytek můžeme ochutit a podávat jako přílohu.

Kaše z červené řepy II.

Červenou řepu oloupeme a nastrouháme, vaříme asi 15 minut s trochou fenyklu. Podle potřeby mixujeme nebo rozmačkáme vidličkou. Takto upravenou řepu můžeme podávat samotnou, přidávat do rýže, do brambor nebo do zeleninových či ovocných směsí.

Dušená mrkev s rýží

Čerstvou mrkev ve větších kouscích vaříme 10 minut v páře. Pak rozmixujeme s rýžovou kaší nebo vařenou rýží. Takto připravená mrkev si zachová svou chuť i vitamíny. Přidáme trochu olivového oleje. (V mrkvi je provitamín A, vitamín A se z něj teprve vytvoří a přidáním tuku tomu napomůžeme.)

Více ...
Vložil: Alexy a Mišel*30/07/05* dne 19.1.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Kaše 1 PŘÍKRMY

Instantní kaše

Připravíte podle návodu na krabici:-)
(od 6,5m)

Poloinstantní kaše I

Podle návodu na krabici připravíte neochucenou instatní kašičku a pak do ní přidáte nějaké ovoce - rozmačkaný banán, nastrouhané jablíčko nebo hrušku, povařenou broskev atd.
(od 6,5m)

Poloinstantní kaše II

Nejdřív si uvaříme pohanku, jáhly nebo ovesné vločky hodně doměkka (nejdřív spařit horkou vodou, nechat 15-20 min odstát a dalších 15 minut vařit), ale dáme tam víc vody, aby se úplně všechna nevyvařila. Až to trošku zchládne, dohustíme nějakou ochucenou instantní kaší.
(od 6,5m, ovesné vločky od 9m)

Obilná kaše bezmléčná - základní recept

20 g prosových vloček, nebo ovesných vloček (od 9. měsíce), 150 ml vody, 1 kávová lžička slunečnicového, nebo kukuřičného oleje, pro doslazení je možné přidat 1/2 kávové lžičky hroznového cukru.
Vodu ohřejeme, vmícháme vločky a za stálého míchání na mírném ohni přivedeme do varu. Vaříme za občasného míchání na kaši (asi 5 min.). Po ochlazení vmícháme tuk.

Rýžová kaše

Rýži nameleme na prášek a za stálého míchání vaříme ve vodě do zhoustnutí. Na jeden díl rýže dáme asi dva díly vody (i víc). Do hotové rýže můžeme přidat mléko, u plně kojených dětí odstříkat trochu mateřského nebo dosladit trochou hroznového cukru (Glukopur) Vhodné jako první jídlo.
(od 6m)

Ovocná kaše - nemléčná

Uvaří se ovesné vločky / jáhly / pohanka / kukuřičná krupice na kaši (viz předchozí recept). Pak už stačí přidat nějaké ovoce - nastrouhané nebo podušené jablíčko či hrušku, rozmačkaný banán, broskev, švestky...
(od 6,5m, ovesné vločky od 9m)

Více ...
Vložil: Alexy a Mišel*30/07/05* dne 19.1.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 zapečené zelí - stonožka RECEPTY

Nakrouháš si cca půl hlávky zelí, dáš na pekáč s trochou oleje, posolíš, promícháš a dáš zvolna péct. Častěji to musíš zkontrolovat a promíchat. Až má takovou pěknou zlatavou barvu, tak je hotovo. Smícháš s uvařenýma těstovinama a na talíři poliješ rozškvařenou anglickou slaninou.

Více ...
Vložil: dib (matěj 21.8.05) dne 17.1.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 štěpánkova bašta - první příkrmová polívka od saunerky PŘÍKRMY

Polívečka pro miminko cca na dva dny - je toho dost,takže jsem už nedokojovala. Dvě brambory + dvě mrkve + třetinka petržele + asi rovná lžička celeru + 5 zrníček kmínu=uvařit,trochu slít vodu,rozmixovat,rozdělit na dvě dávky Postupně budu obměňovat:kousek květáku,brokolice,trošku hrášku,kedlubna,dýně Je to odhadem-záleží taky na velikosti zeleniny...

Více ...
Vložil: dib (matěj 21.8.05) dne 17.1.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Drobenková buchta - Esetka RECEPTY

1 hrnek polohrubé mouky, 1hrnek krupicového cukru, 1/2kostky tuku na pečení. Smíchat a udělat drobenku. Půlku odebrat a do zbytku přimíchat 1hrnek polohrubé mouky, 2vejce, 1/2hrnku mléka, 1PRDOPEČ. Umíchat těsto, nalít na plech, dát ovoce a zasypat drobenkou.

Více ...
Vložil: stonožka Maťula12/01,Kubík8/05 dne 14.1.2006| 1 komentář | Přidej komentář | Poslat mailem
 Šup do trouby - stonožka RECEPTY

1Hera, 2lžíce kakaa, 2hrnky krupic.cukru, 1hrnek vody. Heru rozpustíme a smícháme ji s kakaem, cukrem a vodou. Jeden hrnek směsi si dáme stranou a do zbytku přidáme 4vejce, 2hrnky polohrubé mouky a 1PRDOPEČ. Po upečení na buchtu rozetřeme směs z hrnku a posypeme kokosem.

Více ...
Vložil: stonožka Maťula12/01,Kubík8/05 dne 14.1.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Řezy Raffaelo - Jiřinka RECEPTY

1hrnek moučkového cukru, 2vejce, 1hrnek mléka, 1/2hrnku oleje, 2hrnky polohrubé mouky, 1PRDOPEČ. Vše smíchat, nalít na plech a posypat posypem (1/2hrnku moučk.cukru, 1hrnek kokosu). Zvolna upéct a ještě horké polít šlehačkou.

Více ...
Vložil: stonožka Maťula12/01,Kubík8/05 dne 14.1.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 100] Poslední články ze všech deníků 101110 z 124 [Dalších 14 >>] 

Upozornění:
Dalších 129 článků v tomto výběru je soukromých (nemáte k jejich prohlížení oprávnění).
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.