|
Deník Recepty - jídla Tak sem můžete psát nějaké dobré receptíky na nějaké dobré mňamky:o)
Články 1 až 10 z 53 [Dalších 43 >>]
|
| Recepty od Bubíška II | Recepty - jídla |
|
Falešná dršťková polévka
Na sádle zpěnit cibulku, posypat sladkou i pálivou paprikou, zalít vodou, horkou,(nebo vývarem) přidat kmín, česnek, sůl, můžeš dát maggi, masox, podle chuti a zvyku. Na nudličky nakrájenou hlívu, vaříme do změknutí a zahustíme jíškou. Přidáme majoránku.
Zapékané kotlety
Vykoštěné kotlety naklepeme. Pak osolíme a opepříme. Na dno pekáčku položíme na plátky nakrájenou slaninu, na slaninu dáme kotlety a na každou kotletu rozetřeme vrchovatou lžičku plnotučné hořčice, položíme kopeček na tenká kolečka nakrájené cibule a 2 plátky česneku. Kotlety pak celé pokryjeme nastrouhaným eidamem (nastrouhat na hrubším struhadle) - cca 5 - 7 dkg sýra na jednu kotletu. Nepodlévat! Takto upravené kotlety přiklopíme a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme v mírné troubě až se sýr roztaví a zrůžoví.
|
| Více ... |
| Vložil: listopad dne 22.3.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Receptíky od Bubíška | Recepty - jídla |
|
Plněné papriky 7 paprik (zelených, slovenských) 1/2 kg mletého masa 1/2 másla 1 pytlík rýže (nevařené) 3 cibule rajčatový protlak a rajč. šťáva bobkový list, sůl, pepř celý i mletý majoránka nové koření tymián vajíčko strouhanka Mleté maso smícháme se solí, pepřem, majoránkou, strouhankou, vajíčkem na jemno nakrájenou cibulí a s pytlíkem rýže. Touto směsí naplníme papriky, vložíme je do hrnce na cibuli s máslem. Po chvíli podlijeme a přidáme nové koření, celý pepř, tymián, bobkový list. Zalijeme rajč. šťávou a protlakem, můžeme dát i čerstvá rajčata. Když je maso a rýže v něm měkké, tak papriky vyndáme, omáčku zahustíme dochutíme citronem a cukrem.
Svíčková omáčka 60 - 70 dkg masa ze svíčkové, roštěnce, kýty 20 dkg kořenové zeleniny cibule, slanina máslo celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián, sůl hl. mouka, citron smetana Na másle osmažíme na kolečka nakrájenou zeleninu, cibuli, špek. Na zelenině opečeme po všech stranách maso, prošpikované, přidáme všechno koření opečené maso podlijeme horkou polévkou (vývarem nebo horkou vodou) a pečeme v troubě. Měkké maso vyndáme, šťávu zaprášíme moukou, necháme osmahnout, podlijeme smetanou. Vymačkáme citron. Maso nakrájíme a na něj přecedíme omáčku.
Znojemská omáčka 600 g hovězího zadního 2-3 cibule 1 mrkev, 1 petržel máslo celý pepř, nové koření kyselé okurky, špek, sůl Maso prošpikujeme, cibuli a zeleninu dáme na máslo, vše nakrájené na kolečka. Přidáme špek. Na to vložíme maso, po všech stranách opečeme. Dáme tak dvě až tři kys. okurky. Přidáme koření, podlijeme a dáme do trouby. Když je maso měkké tak ho nakrájíme a na něj nakrájíme kys. okurku. Omáčku ochutíme lákem z okurek. Zahustíme a propasírujeme na nakrájené maso. |
| Více ... |
| Vložil: bubíšek + Davídek 21/11/03 dne 9.3.2005 | | 1 komentář | Přidej komentář |  |
|
|
| Houbovník pro Jitřenku | Recepty - jídla |
|
Sušené nebo mražené houby osmahneme na cibulce, přidáme sůl pepř, kmín, majoránkua hoooooodně česneku, necháme zchladit.Smícháme s houskaminamočenými v mlécea přidáme rozšlehaná vejce (1-2) a do křupava opečenou libovější anglickou slaninu nebo uzené maso. Rozmažeme na vymazaný plech (máme radši slabší vrstvu, aby se hezky propekla a byla křupavá, radši peču na dvakrát), pečeme dozlatova. Jednoduché a vděčné (když se nemá na Štědrý den jíst), dřív jsem to nejedla, ale uzpůsobila jsem si recept a už jsem se k manželovi přidala :o))) |
| Více ... |
| Vložil: rain dne 19.12.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| pudingove pecivo a neco alkoholoveho dobreho | Recepty - jídla |
|
Pudingove strojkove pecivo:
5 vanilk.pudingu
1Iva(ztuzeny tuk)
250g hl.mouky
2 vejce
smichat,upect,pospojovat marmeladou,polomacet v cokolade.Je to celkem rychle,chutna to jako cajove pecivo a kdo nema strojek,muze puzit s uspechem zdobicku nebo sacek.
Ted jeste neco alkoholoveho na slavnostni vecer nebo na Silvestra-jedna sklinka nepolozi ani kojici!
Francouzak: 4cl Ferneta
1cl citronove stavy
2cl Grenadiny nebo Griotky
2cl pomerancoveho dzusu ...a led a na ozdobu cukr,pomeranc a tresnicka
Mexikan: 4cl Ferneta
pulka citronu
3cl 7UP
pro barvu pepermintovy liker....mozno prisladit,led,ozdoba:citron,listky maty
Australak: 4cl Ferneta
2cl citronove stavy
dolit grapefruitovym dzusem
muze byt trochu cukroveho sirupu....led,ozdoba:pomeranc,cerveny pomeranc a grep
abychom to neprehaneli s tim zdravym zivotem..... |
| Více ... |
| Vložil: Jitulka dne 16.12.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Likér Květa | Recepty - jídla |
|
| Dle Petra Novotného 1 Salko - plechovku vařit 2 hodiny ponořenou ve vodě, vychladit 1,5 l mléka 2 vanilkové pudingy 2 vanilkové cukry 3 lžíce medu rum podle chuti
Z mléka, pudingů, cukru a medu uvaříme směs a vychladíme. Do hluboké mísy vyklopíme uvařené Salko a za pomalého mixování postupně přiléváme směs a mixujeme dohladka. Pak přidáváme rum. |
| Více ... |
| Vložil: Severka + P 14 + L 10 + N 8 dne 15.12.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Venezuelský avokádový salát | Recepty - jídla |
|
oloupané avokádo (dávám většinou dvě) nakrájíme na kostičky, přidáme hrášek (oni dávali sterilovaný, já si vždycky dám na pánev s trochou(!!!) vody asi půlku pytlíku mraženýho a mírně osolím, opepřím a kápnu trochu octa a povařím, než změkne, ale je to hned), asi dvě kuřecí uvařená prsa taky na kostičky (tam dávali vykoštěné pečené, to mi nikdy nezbyde), spojíme majonézou - tak dvě tři lžíce, ono je to avokádo dost mastné samo, dochutíme. Tedy dle nich vše. Já dávám asi dvě větší cibule na ne moc drobno a dochucuju troškou maggi nebo worcesterové omáčky a chilli omáčkou (mám tady vždycky takovou tou asi za 12,-Kč v plastové lahvičce), my máme rádi pikantní. Je to dobré hned mírně teplé od toho hrášku, vychlazené taky.
|
| Více ... |
| Vložil: rain dne 15.11.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Špenátový koláč | Recepty - jídla |
|
Uvařený špenát promícháme s česnekem a sýrem feta. Listové těsto rozválíme na 2 silnější pláty. Pekáč vymažeme olejem, do něj plát těsta, který potřeme špenátovou směsí a přikryjeme druhým plátem těsta. Horní těsto potřeme olejem, předem nakrájíme na čtverce a v horké trpubě pečeme do křupava. Dobrou chuť.
|
| Více ... |
| Vložil: Li. dne 5.9.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Tuňák v těstovinách | Recepty - jídla |
|
|
Suroviny: 2 hrnky těstovin (kolínka či vrtulky), strouhaný sýr na posypání, 150-200 g tuňáka z konzervy, 1/2 hrnku mléka, 2 lžíce mouky, 25 g másla, 2 lžičky citronové šťávy, 3 vejce uvařená natvrdo, hrst sekané petrželky, sůl a pepř |
|
| |
|
Příprava: Nejprve uvaříme těstoviny dle návodu na obalu. Mezitím připravíme bešamel - z másla a mouky připravíme světlou jíšku a zalijeme za stálého míchání mlékem. Přivedeme k varu a rozmícháme, aby se netvořily hrudky. Na mírném ohni vaříme asi 5 minut. Vajíčka nasekáme na malé kousky a spolu s tuňákem, petrželkou a citrónovou šťávou vmícháme do bešamelu. Ochutíme solí a pepřem. Zapékací misku lehce vymažeme tukem a rozetřeme tuňákovou směs. Na povrch rozložíme těstoviny a vše zasypeme strouhaným sýrem. Zapékáme v troubě, až směs zezlátne a bublá. | |
| Více ... |
| Vložil: šplechťule, Marek 10/03 dne 3.9.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Ovocné rizoto - mňamka | Recepty - jídla |
|
Ingredience: 130 g rýže natural, 350 ml sójového mléka, 1 lžíce medu, 2 broskve, hruška nebo nektarinka, 1 jablko, 1 banán, 1 pomeranč, 15 g loupaných pražených mandlí, 1/2 lžičky skořice, 1 lžíce jogurtu na ozdobu
Postup přípravy: Všechno ovoce nakrájíme na kostičky. Do kastrolu dáme rýži, mléko, med a přivedeme k varu. Zvolna dusíme asi 40 minut. Po odstavení z ohně vmícháme ovoce a necháme vychladnout. Na misce zdobíme mandlemi a lžící jogurtu.
PS - pokud si uvaříte rýži ve vodě tak pak už je to za patnáct minut - obměna rýžové kaše :o)) |
| Více ... |
| Vložil: šplechťule, Marek 10/03 dne 29.8.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Boršč - můj :o) | Recepty - jídla |
|
Uvařím hovězí maso, jaké uzná za vhodné, my radši libovější, k tomu dám vařit celou cibuli, tak dvě celé mrkve a někdy i tři stroužky česneku, taky celé. K tomu přihodím nějaký ten bobkový list, nové koření a celý pepř. Osolím dle chuti. Vařím do měkka (maso:o))
Vedle si dám vařit na kostičky brambory a ve stejném hrnci i pár mrkví na takový ty čtvrtkolečka. Osolené a s troškou kmínu. A na další pánvi smažím (třeba na cibulce) na kostičky nakrájený zelí s kmínem, solí, cukrem a trochou octa, skoro doměkka, máme rádi, když to trošku křupe.
No a když je to všechno podle mojí chuti uvařené, sleju vývar, nakrájím maso a eventuelně i tu zeleninu, se kterou se dělalo, přileju brambory s mrkví i s vodou, ve které se to vařilo a přidám zelí. Podle množství přidám jednu nebo dvě sklenice červené řepy a dvě nebo tři ty menší konzervy rajského protlaku. Nechám provařit, ochutnám a případně ještě dosolím. Podávám se zakysanou smetanou, musím říct, že mi dost zachutnala ta od Ramy Coulinaise. Množství ti fakt neřeknu, protože vždycky dávám všechno od oka, ale rozhodně by v tom měla skoro stát lžíce :o) |
| Více ... |
| Vložil: rain dne 23.8.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
Články 1 až 10 z 53 [Dalších 43 >>] |
|